Hrvatski centar koralja

01.06.2023.

20:27

Autor: Ivona Ramadža Čolić/V.K/Dnevnik/IMS/HRT

Centar koralja

Centar koralja

Foto: HTV / HRT

Na otoku Zlarinu, danas je svečano otvoren Hrvatski centar koralja. Priča o najvažnijem kulturnom naslijeđu i najvećoj posebnosti otoka od sada je ispričana na jednom mjestu i dostupna tijekom cijele godine. 

Predstavlja Centar za kulturno-povijesnu, tradicijsku i prirodnu baštinu. Na inovativan i zanimljiv način.

- Da oni koji izađu iz ovog postava izađu bogatiji za iskustvo Zlarina i za iskustvo znanja koje Zlarin ima u odnosu s morem, govori Ivana Katurić, suautorica postava.

- Taj crveni granati cvijet, što nije ni kamen ni školjka ni so, ni loza, ni klica, a živi i raste, audio zapis postava, dodaje.

Interpretacija prošlosti za budućnost vrijedna je više od tri milijuna eura. 

- Centar je već sada generirao nekoliko radnih mjesta, ali očekujemo i povećanje poslova i kroz druge aktivnosti koje će se kasnije razvijati, istaknula je Katarina Gregov, voditeljica Hrvatskog centra koralja Zlarin.

Bit će ovo otočni - inkubator ideja  


I zaštita podmorja je prioritet! Cilj je otok koralja postaviti i na kartu akademske zajednice. 

U kući Šare imamo smještajni kapacitet i brod koji je nabavljen u okviru eu projekta koji upravo ima služiti i znanstvenoj zajednici koji će svoje projekte istraživanja provoditi ovdje na otoku Zlarinu, govori Gorana Barišić Bačelić, ravnateljica Tvrđave kulture Šibenik. 

Dobrobit donosi i otočnoj zajednici. 

- Zaposlenje lokalnog stanovništva, smještajni kapaciteti, produljenje turističke sezone. I razvoj Zlarina u nekom novom smjeru, rekla je Sineva Grabić, direktorica TZ Zlarin.

Novi je ovo adut iz tvornice šibenskih europskih projekata - reći će ministar.

Europskim novcem - liječi se depopulacija otoka.

- Ovaj projekt je zapravo pokazatelj kako se naši otoci mogu razvijati u kontekstu toga da s jedne strane štitimo autentičnost prirodnog krajobraza, da ga promoviramo, a da opet na tome stvaramo jednu novu ekonomsku turističku dodanu vrijednost, istaknuo je Šime Erlić, ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Bili su Zlarinjani već u 15. stoljeću najpoznatiji lovci koralja.  

Znanje o vađenju prenosilo se s oca na sina.

- To je najveće ulaganje u naše otoke. Centar koraljstva ima jedan osnovni cilj pokazati mladim ljudima od čega i zbog čega je nastao Zlarin, govori Željko Burić, gradonačelnik Šibenika.

Interaktivnu riznicu zlarinske povijesti i tradicijske baštine posjetitelji mogu razgledati do 11. lipnja - besplatno!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!