Hum na Sutli privlači mlade obitelji

28.03.2022.

07:00

Autor: Dnevnik/IMS/HTV/A.P.C.

Obitelj Mijić zagrebački asfalt zamijenila zagorskim brežuljkom

Obitelj Mijić zagrebački asfalt zamijenila zagorskim brežuljkom

Foto: Dnevnik/HTV/IMS / HRT

Pograničnu općinu Hum na Sutli često nazivaju zagorskim gospodarskim čudom, no ni ona nije imuna na sveprisutan pad broja stanovnika. Konkretnom demografskom mjerom - dodjelom novca - nastoje zadržati mlade obitelji i privući nove stanovnike. Četiri mlade obitelji iz Huma na Sutli dobile su tako po 50.000 kuna pomoći za svoju prvu nekretninu.

Obitelj Mijić gradski asfalt zamijenila je zelenim zagorskim brežuljkom, prometne gužve svježim zrakom, a maleni stan kućom s velikim dvorištem. 


- Mi smo iz Zagreba otišli zbog potresa, zbog djece. Imamo dvoje djece. Nije nam više bilo svejedno živjeti u Zagrebu, a poklopilo se što smo trebali riješiti stambeno pitanje, kaže Dario Mijić, novi stanovnik Huma na Sutli. 


 Sad se i rad od kuće i česte samoizolacije lakše podnose. A i Zagreb je udaljen samo 45 minuta. Slično misle i njihovi sumještani. 


- Sviđa nam se tu. Nema kaj Hum nema, sve nam nudi. Na primjer, posao. Nadam se da ću ga zadržati, volimo mjesto, mirno je, rekla je Sara Lugarić, korisnica potpore koju mladim obiteljima daje ova zagorska općina.


Četiri mlade obitelji odučile su kupiti ili sagraditi kuću u Humu na Sutli i za to su dobile novčanu potporu.


- Mi smo infrastruktrno, praktički od vrtića, škole, zdravstva, sve smo to riješili i sad je došlo vrijeme da idemo korak dalje, ističe Zvonko Jutriša, načelnik Općine Hum na Sutli.


- Općina Hum na Sutli je gospodarski jaka, s dobrim tvrtkama, dobrim prilikama za zaposlenje, s relativno pristojnim plaćama i prihodima. Atraktivna je po tom pitanju i ova mjera je jedan od pokazatelja - da - mi vas želimo ovdje, poručuje Mario Antonić, predsjednik Općinskog vijeća Općine Hum na Sutli. 

Kad se zbroje troškovi gradnje, 50 tisuća kuna potpore nije mnogo. Ali itekako će dobro doći.


- Planirali smo kuhinju da si pokušamo s tim srediti. Mislim da će za to biti dovoljno, kaže nam Jelena Tepeš, također korisnica potpore. 


Želimir Vuk odrastao je u obližnjoj Pregradi, ovamo ga je dovela ljubav prema Jeleni, i sada Hum zove domom. 


- Radim tu, imam pet minuta do firme. Ima dosta dečki iz Huma, uklopili smo se, sad mi je tu nekako, a bolje, govori Željko. 


Od prošlog popisa stanovništva 400 je stanovnika manje. Hum na Sutli i ove će godine raspisati natječaj za potporu - ovaj put, za osam obitelji.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!