U Klanu doseljavaju mlade obitelji, sve više djece

23.01.2022.

13:11

Autor: Nikolina Gerek/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Općina Klana

Općina Klana

Foto: Dnevnik / HRT

Cijela Hrvatska suočava se s gubitkom stanovništva, a primorsko-goranska općina Klana u posljednjih deset godina izgubila ih je stotinjak. No to i nije tako mnogo jer je u četiri godine primijećen porast broja novorođene djece, a doseljavaju se i mlade obitelji.

 Nakon samo dvije godine života u Klani, Snježana Hata osjeća se kao kod kuće. A ovamo je s obitelji stigla, preko Rijeke, iz Slavonije i zaljubila se u ovaj kraj.

- Ovdje imamo sve, ali Klana nije više daleko kao što je bila nekad dok nije bilo ove brze ceste - za deset minuta smo na Viškovu, gdje imamo još više sadržaja, a u Rijeci smo za petnaestak minuta. Samo lijepe stvari smo doživjeli tu, svi su nas prihvatili, rekla je Snježana Hata.

Već četvrtu godinu Klanjci primjećuju trend doseljavanja u njihovo mjesto. Jer općina je tada uvela pronatalitetne mjere - četiri tisuće kuna za treće dijete, otvaranje jaslica, produljeni boravak i školski autobus za stotinjak učenika te građevinske terene za mlade obitelji po povoljnim cijenama.

 - Osamdesetak osoba se doseli na godišnjoj razini, što je za jednu općinu Klana na tih 1890 stanovnika zaista puno, naglasila je načelnica općine Klana Željka Šarčević Grgić.

- Tereni se kreću od 25 do 35 eura, s time da je komunalna infrastruktura uređena, postoje priključci za struju, vodu, čak i za plin, dodala je.

Zbog drvne industrije i baze najveće građevinske tvrtke u županiji, u Klani gotovo da i nema nezaposlenih.

- Još aktiviranje radne zove Kufrin, to moramo još dobiti od države i to nam je jako bitno jer smo vidjeli da su poduzetnici zaista prepoznali Klanu kao dobru destinaciju, istaknula je načelnica Šarčević Grgić.

No prema prostornom planu općine, ovdje nema teške industrije.

- Meni je Klana kao nekakva stara dama u zelenoj haljini kojoj samo fali šminka i frizura. Na svakom balu bi pokorila i one od dvadeset godina, poručila je Hata.

A uz brdske i morske vjetrove, ovdje se lakše šeće, planinari i bicikl vozi uzbrdo.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!