Idila Vranskog jezera

03.10.2022.

21:22

Autor: Melita Šare/T.D./Dnevnik/IMS/HRT

Idila Vranskog jezera

Idila Vranskog jezera

Foto: Dnevnik / HRT

U kampu na Vranskom jezeru - unatoč lošem vremenu, ostali su vjerni gosti. I još ne žele kući. 

Njemačka obitelj tri je tjedna odsjela u zadarskom zaleđu u kući na osami. Tek su se dva puta okupali u moru. Više vole seosku idilu. Između dva pljuska uhvatili su vremena da posjete Park prirode Vransko jezero. Uživaju na odmoru ujesen.

- Nije toliko vruće ovih dana. Imamo malu bebu i psa. Savršeno je vrijeme za nas za provesti odmor ujesen, rekla je Lora, gošća iz Njemačke.

Unatoč poskupljenju dnevne karte s dvadeset na trideset kuna, u parku se mogu pohvaliti rezultatima boljim nego 2019.

- Mi smo po broju posjetitelja nekih 15 posto bolji u odnosu na 2019. godinu. Imamo naš ornitološki prstenovački kamp. Dakle, počinje seoba ptica, naglasio je Danijel Katičin, v. d. ravnatelja Javne ustanove PP Vransko jezero.

Ujesen su ovdje gosti koji uistinu vole ljepote prirode ovog našeg najvećeg prirodnog jezera. Vjerni ribiči "paljaju" brod nakon kiše. Posjetitelj iz Samobora još ne planira kući te se dalje nada ulovu kao prije dvije godine.

- Som od 33 kile, da ga sad rastegnete bio bi nekih 177. Moji ljetuju na moru, a ja sam na jezeru, rekao je Mladen Matušić iz Samobora.

Par iz Njemačke stigao je u kamp 1. travnja. 

- Već druga godina kako smo 7 mjeseci ovdje, od travnja do kraja listopada. Mi programiramo i web stranice. Nije bitno gdje se nalazimo. Možemo taj posao raditi i to nam je jako dobro. Tako da možemo putovati i uživati. Možemo raditi i zaraditi, rekla je Domenica Sanders, gošća iz Njemačke.

Kamp bi trebao raditi do studenoga. Gosti se onda sele na kontinent. Ali zato, dolaskom jeseni, stižu i ptice selice na Vransko jezero.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!