Ima li Hrvatska najmanje more na svijetu?

17.02.2023.

20:17

Autor: Edi Škovrlj/Dnevnik/HRT/R.S.

Karinsko more

Karinsko more

Foto: HTV / HRT

Imamo li najmanje more na svijetu, a da toga nismo ni svjesni? Ako pitate stanovnike Karina, dileme nema. Karinsko more dvostruko je manje od Mramornog koje se kiti tom titulom. Udruga Karinska rivijera stoga je pokrenula reviziju kako bi se ispravila ta, prema njihovu mišljenju, geografska nepravda.

Ptica ga preleti u trenu, plivač prepliva u zamahu, stisne se u samo jednu fotografiju.

- Mramorno more ima 11,5 km četvornih, a Karinsko more je veličine 5,7 samim tim to je duplo manje more, za HRT Dnevnik rekao je Tomo Aračić, tajnik udruge Karinska rivijera.

Može li to postati i službeno?

- Imamo najmanji grad na svijetu Hum i rijeku Omblu, zašto ne bi imali i najmanje more, kad već je, istaknuo je Aračić.

Što se tiče lokalnog stanovništva nije pitanje može li i treba li, već kada će.

-  To se i sad smatra, a kad bi došlo i službeno bilo bi i bolje i za turizam i nas koji tu obitavamo, kazao je Božidar Turkman, Karin.

I geografi suglasni


I geografi su suglasni. Morem je, ovaj zaljev Jadranskog mora, nazvan još davne 1781. godine.

- Karinsko more je prvi na karti Dalmacije imenovao Mare di Carin zadarski kartograf Antonio Grandis, rekao je dr. sc. Josip Faračić, Odjel za geografiju Sveučilišta u Zadru.

Slano je, u njemu su morske ribe, nema sumnje more je. Uz to i specifično.

- U to more ulaze i neke strogo zaštićene vrste, dupini, kornjače, istaknuo je Tomislav Šarić, Odjel za ekologiju Sveučilišta u Zadru.

Ljekovitost njegovog blata i klime odavno su prepoznati. Ovdje se jednostavno lakše diše zbog sudaranja planinske i mediteranske odnosno morske klime.

Karinsko more prepoznala je i Iva koja je s obitelji nedavno doselila u Karin.

- Prošla sam cijeli svijet od Arktika do Antarktike. Budući da sam toliko godina radila u Norveškoj tražila sam nešto da izgleda tako, a da ima mediteransku klimu i to sam našla u Karinskom moru, rekla je Iva Kovačić, Karin. 

Inicijativa je pokrenuta, Karinjani očekuju reakcije, ali i konkretne akcije svih koji mogu pomoći.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!