Ispražnjeno Lokvarsko jezero: otkriveni ostaci kuća, pilana, most...

28.05.2023.

07:00

Autor: Jelena Tomac/Dnevnik/HRT

Riba se premješta u jezero Mrzla vodica

Riba se premješta u jezero Mrzla vodica

Foto: Dnevnik / HRT

Nesvakidašnji prizori dolaze iz Lokava u Gorskom kotaru. Radi remonta i održavanja dijela hidroenergetskog sustava Vinodol ispražnjeno je poznato Lokvarsko jezero. Posljednji put to se dogodilo prije 22 godine pa će posjetitelji ovoga ljeta moći uživati u posve drukčijoj slici slikovita goranskog mjesta.

Povlačenjem vode otkrilo se ono što se pod njom skrivalo od 50-ih godina prošloga stoljeća kada je izgrađeno akumulacijsko jezero u Lokvama. Ostaci su ovo nekadašnjeg naselja Srednji Jarak, a lijepo se vidi i Carev most.


- Ono što je kod njega najzanimljivije je da je on netaknut. Izgleda netaknuto, a pod vodom je već više od 70 godina, kaže turistička vodičica Jelena Holenko.


Ukazali su se ostaci kuća, pilana i naša slavna cesta Lujzijana.


- Bilo je naselje od otprilike 400 ljudi, tu su bile pilane, gostionice, čak i crkva, i mnoštvo ljudi je iseljeno tada, kaže Holenko.


A sada se "iseljava" riba. Iz Lokvarskoga jezera ribiči pokušavaju spasiti što više živoga svijeta.


- U Lokvarskom jezeru obitava oko 20 vrsta riba, ali nećemo sve uspjeti spasiti. Nama je najdragocjenija pastrva, koja je, nažalost, najosjetljivija na mulj i cijelo pražnjenje, kaže tajnik ŠRK Lokvarka Ivo Grgurić.


Riba se premješta u jezero Mrzla vodica, a postupno će se vraćati kada se u Lokvarsko vrati voda.


- Odmah nam je u planu vaditi ribu iz Mrzle vodice na udicu i baciti pastrvu i šarana, sitnu ribu, u jezero i pustiti da se namnoži kroz dvije godine. Nakon toga Mrzlu vodicu otvaramo i puštamo svu ribu, objašnjava predsjednik ŠRK Lokvarka Dalibor Kukuljan.


Lokvarsko jezero jedna je od najpoznatijih turističkih atrakcija ovoga simpatičnog goranskog mjesta. I prazno će, nesumnjivo, biti privlačno posjetiteljima.


- To je ljudima atraktivno, zanimljivo, to se često ne vidi, nakon 22 godine. Međutim, pristup dnu jezera bit će moguć tek kad se dno potpuno prosuši. Odredit će se zone koje su sigurne za pristup i manifestacije, kaže Boris Glavan, direktor HPP Vinodol.


Jezero se isušuje već mjesecima. Bilo je potrebno "izbaciti" 35 milijuna kubnih metara vode i to radi redovitog remonta. On će uključiti sanaciju građevnih dijelova, premještanje nanosa i remont hidromehaničke opreme. Radovi bi trebali biti gotovi do kraja kolovoza. Nakon toga, u Lokvarsko jezero počet će se vraćati voda, ali prirodnim dotocima, pa će brzina punjenja ovisiti o vremenskim, odnosno hidrološkim okolnostima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!