Ivan Vuković, najhrabriji šef kuhinje

02.03.2023.

07:00

Autor: Zrinka Perić/Regionalni dnevnik/HRT

Najhrabriji kuhar

Najhrabriji kuhar

Foto: HTV / HRT

Dok su spasitelji na terenu u Turskoj obavljali opasne zadaće i za njih se netko morao brinuti. U kampu u kojemu su bili smješteni, za obroke je bio zadužen glavni kuhar Ivan Vuković kojemu je ovo bio prvi takav zadatak.

Dok mu je tlo pod nogama podrhtavalo, volonter Ivan Vuković u kampu u turskom Hatayu za hrvatsku ekipu spasilaca i novinare kuhao je tople obroke. Iskustvo je to koje neće nikada zaboraviti. Kada je čuo da u Tursku kreće hrvatski tim koji treba kuhara odmah se javio.

- U trenutku kad se pojavila potreba za odlazak u Tursku u cijeloj Hrvatskoj nije se mogao naći nitko tko bi išao kuhati za našu interventnu jedinicu. Pojavio se čovjek iz Babine Grede koji je volonter, kaže Draško Nemetz iz Crvenog križa grada Županje.

Ivan se prisjeća kako je mislio da se radi o vježbi, jer nije uopće znao da je bio potres u Turskoj. Ponio je, kaže, odjeću, čizme i dva najoštrija noža. Dolazak u kamp itekako ga je potresao.

- Jako strašno, jako loše. Ima kuća koje stoje, ali ima dosta srušenih do temelja. Ljudi su po ulici, krš je po ulici, plače se, dodaje.

Angelina Raguž, kuharica u Gradskom društvu Crvenog križa Županja pratila je vijesti i strepjela. Drago joj je, kaže - da u Županji postoji tako dobar i human volonter. Jer Ivanu je to bio prvi krizni teren u volonterskom stažu.

- Ivana mi već poznajemo kao kuhara, bez obzira što to njemu ne piše u radnoj knjižici. Sudjelovao je u našim terenskim vježbama. Očito da ima dobre vještine s ljudima, zna se snaći u novonastalim okolnostima. Osim toga - svatko voli kuhara u takvoj situaciji, kaže glasnogovornica Hrvatskog Crvenog križa Katarina Zorić.

Iako shrvan tugom, u strahu od novog potresa Ivan je prvi ustajao i zadnji lijegao. Njegova variva i topli čajevi brojne spasilačke ekipe ugrijali su i okrijepili.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!