Japanske bio kugle i ruke hvarskih mališana za čisto more

12.11.2021.

10:13

Autor: Ivana Šilović/Dobro jutro, Hrvatska/HRT/D.D.

Japanske bio kugle za čisto more

Japanske bio kugle za čisto more

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Bio kugle, koje možda možemo nazvati i čudotvornim krpama za podmorje, su proizvod iz Japana koji je vrlo brzo osvojio svijet. Turistička zajednica Jelse i Udruga "Moj škoj" bio kugle su donijeli na otok i u čišćenje podmorja uključili gotovo svu djecu s otoka.

Dali su se mali Hvarani u ozbiljan posao. Znaju kako treba s morem postupati.


- To je kugla koju bacimo kasnije u more da pomognu moru čistiti. Dobre bakterije će pojesti sve loše u moru, kaže Marija.


- Imali smo jednu smjesu i onda smo je mi napravili u kugle, pojašnjava Lana. 


Izvaljale su malene rukice na stotine bio kugla kako bi podmorje po cijelom škoju opet bilo čisto. S detaljima akcije upoznali su nas djeca iz Vrbovske i Svirča.


- Donijeli su, kao neka glina, kao neko blato, kaže Mia.


- Kuglice bogate algama će pročistiti more, priča Luci.


- Ja nisam znala što ćemo s time raditi, i kad su nam objasnili i pokazali kako da to napravimo, bilo mi je jasnije, rekla je Tara.


Bio kugle doputovale su na otok zahvaljujući volji i entuzijazmu članica Udruge "Moj škoj". Želja im je da otok Hvar ulaže u očuvanje vlastitog okoliša i staništa.


- Cilj kugli je bio da pokušamo očistiti ovo naše podmorje, da pokušamo vratiti mikroorganizme koji su zaslužni za čišćenje inače, to je njihovo prirodno stanište, mora i rijeke. Mi njih vratim u što većem broju u naš okoliš da se oni razmnože, i da nam na taj način pomognu čistiti ove naše uvale jer svi znamo što dolazi s turizmom i povećanim brojem gostiju. Mi smo svjesni toga da to ima i nepovoljne utjecaje na okoliš, međutim smatramo da je hvarsko more čisto da smo i po tome poznati, pa ga takvim želimo i održati, kaže Lorena Jakus, predsjednica Udruge "Moj škoj", Hvar.


- Naše more je stvarno čisto, među najčišćim u Europi, ali briga o moru i konstantno čišćenje mora, podizanje kvalitete mora, štitimo more da ono i dalje bude takvo, rekla je Marija Marjan, direktorica TZ Jelsa.


- Jedan je otok, priroda ne poznaje granice koje mi ljudi stvaramo, zašto ne bismo ovu ideju pokušali predložiti svim općinama, i na taj način ujedinili otok. Na kraju su svi pristali, i Sućuraj, i Starigrad, općina Jelsa i Grad Hvar, kaže Jakus. 


- Ja bih se najprije htjela zahvaliti članovima Udruge "Moj škoj", učenicima, učiteljima, profesorima, koji su prihvatili ovo, koji su pokrenuli ovu akciju, nadam se da će i dalje trajati, objašnjava Jakus.


Više od 16 tisuća bio kugli je u moru. Za godinu dana znat će se jesu li odradile dobar posao.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!