Josip Balog godinama skuplja stare strojeve

02.03.2023.

12:20

Autor: Danijela Herceg/Dnevnik/HRT/A.S.

Stari strojevi

Stari strojevi

Foto: Dnevnik / HRT

U međimurskom Ivanovcu već 19 godina izložena je zbirka uredskih strojeva i drugih uređaja. Jedna od rijetkih takvih u Hrvatskoj. Pisaći strojevi, stolni i džepni kalkulatori, stara računala, televizijski i radijski prijamnici, telefoni, projektori. Zbirku od 600-tinjak predmeta prikupio je i o njoj brigu vodi umirovljenik Josip Balog. 

Pisaći stroj iz davne 1894. godine, televizor iz 1962. godine, kalkulator iz 1972.,samo su dio impozantne zbirke uređaja i strojeva Josipa Baloga.  

- Ovdje je šestotinjak eksponata, a doma imam negdje oko dvjesto. Sve je popunjeno. I potkrovlje i spavaće sobe, garaža i tako dalje, rekao je Balog. 

Strojeve i uređaje počeo je prikupljati i popravljati kada je nakon dugotrajnog bolovanja otišao u mirovinu. Budući da je po struci precizni mehaničar za uredske strojeve, to mu je bila svojevrsna terapija. Prikupio je brojne predmete od međimurskih tvrtki koje su otišle u stečaj, obilazio sajmove u Varaždinu i Čakovcu, ali i u Mađarskoj, u Nagykanizsi. Neke su mu darovali i prijatelji. Sve što je mogao, popravio je.

- Negdje 95 posto mehaničkih strojeva je u funkciji. To mi je bila srž, bit. Ako sam pronašao nekakav stroj, pisaći ili računski, ja sam ga stavljao u funkciju, kazao je.  

Uložio je u svoju zbirku mnogo ljubavi i truda. No, kaže, godine čine svoje pa bi volio da brigu o njoj preuzme netko drugi. 

 - Želio bih zapravo da dio zbirke ode u Kotoribu jer je to moje rodno mjesto, dio bih ostavio u Ivanovcu, a ostalo u Čakovec, odnosno negdje u Međimurju, kazao je. 

Jer mnogi od uređaja koje ima pronađeni su, a neki čak i proizvedeni upravo u Međimurju. Želio bi da ondje i ostanu.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!