Zrinska garda - čuvari povijesti i zaštitni znak Međimurske županije

29.04.2023.

20:06

Autor: Danijela Herceg/Dnevnik/HRT/IMS/A.V.

Zrinska garda

Zrinska garda

Foto: Zoe Sarlija / Pixsell

Povijesna postrojba Zrinska garda - zaštitni znak Čakovca i Međimurske županije, slavi 20 godina postojanja. Dio su udruge Zrinska garda Čakovec čiji su počasni članovi, među ostalima, Ante Gotovina, Mladen Markač, Kolinda Grabar-Kitarović i Zlatko Dalić. Uoči godišnjice pogibije Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, u Čakovcu su okupili povijesne postrojbe iz Hrvatske i Mađarske.

"Navik on živi - ki zgine pošteno"

Stihovima Frana Krste Frankopana povijesna postrojba Zrinska garda koristi se kao geslom i pozdravom već 20 godina.

- Kroz tih 20 godina kroz gardu je prošlo preko 60 gardista, a garda pored svojih gardista topnika, ima konjanika i bubnjarski orkestar, objasnio je Alojzije Šestan, nadzapovjednik i član Predsjedništva udruge "Zrinska garda Čakovec". 

Čuvaju i promiču ostavštinu Zrinskih i Frankopana, šire glas o hrvatskoj kulturi i povijesti te vrednotama Domovinskog rata. Gdje god se pojave - plijene pozornost. Odjeveni u uniforme nastale prema slikovnim zapisima iz doba Zrinskih, punim detalja.

- Sama odora sastoji se od čizama koje su jahačke i imaju mamuze. Sastoji se od hlača, od crvenog ili crnog plašta, surke i dolame. Imamo sablju, imamo kapu, imamo kravatu koja evo krasi Hrvate i imamo bijelu košulju, rekao je Mladen Obadić, dozapovjednik i član Predsjedništva udruge "Zrinska garda Čakovec". 

Volonteri su pa brojne nastupe moraju uskladiti s drugim obvezama. Zato su željni novih članova. Plan je osnovati kadete u dobi od 14 do 16 godina.

- Mi bi trebali, s obzirom na broj nastupa koji je blizu 150 godišnje, imati 30 gardista najmanje. Jer su dečki opterećeni, neki imaju do 80 nastupa na godinu, kazao je predsjednik udruge "Zrinska garda Čakovec" Đuro Bel

Najdraži su im oni na domaćem terenu, u gradu Zrinskih, gdje rado ugoste i druge povijesne postrojbe. Proslavili su s njima i svoj rođendan te mimohodom i postrojavanjem uveličali obilježavanje Dana Međimurske županije. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!