Marko je nedostatak vida pretvorio u prednost i poslovnu priliku

06.06.2023.

07:01

Autor: Danijela Herceg/Regionalni dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Marko Gradiščaj

Marko Gradiščaj

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Kako bi omogućila radnu integraciju svojih članova, Udruga slijepih Međimurske županije u Čakovcu je otvorila salon za masažu te u njemu zaposlila dvije visoko slabovidne osobe, educirane i certificirane za terapeute-masere.

Salon je zaživio putem projekta "Razvoj društvenog poduzetništva za slijepe osobe" sufinanciranog europskim novcem, a u udruzi se nadaju da će postati samoodrživ.

Marko Gradiščaj je u salonu za masažu Udruge slijepih Međimurske županije, otvorenom u svibnju prošle godine, došao do svog prvog zaposlenja. On je praktično slijepa osoba što znači da na boljem oku vidi samo do pet posto. No, kaže da mu posao nije prenaporan.

Terapeut i maser Marko Gradiščaj rekao je kako mu je lijepo raditi i zadovoljan je s poslom. Poručio je da upoznao nove ljude i klijente. Marko i njegova također visoko slabovidna kolegica pružaju usluge klasične, medicinske i relax masaže.

Pomaže im mentorica i supervizorica, koja kaže - zbog utreniranog osjetila dodira, lakše precizno napipaju ozlijeđena mjesta i bolne točke.

- Običnom maseru da bi on došao do toga, treba puno vremena, a oni to mogu shvatiti odmah ili kroz neko kratko vrijeme. U tome je njihova prednost, naglasila je profesionalna maserka, pedagoginja i psihologinja Jelena Vladimirovna Oletić

Plaće su im se dosad financirale iz projekta "Razvoj društvenog poduzetništva za slijepe osobe" u sklopu kojega je udruga registrirala gospodarsku djelatnost i prošle godine otvorila salon. No, nakon 18 mjeseci provedbe, projekt za par dana završava.

U Udruzi se nadaju da će, uz potporu Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom - salon opstati i rasti.

- Kad neće biti mjesta, kad će ljudi biti na čekanju, e onda ćemo reći da smo zadovoljni. Ali nama je jako važno da sad radimo na kvaliteti usluge i da klijenti budu zadovoljni, prvenstveno našom uslugom, a onda će se to posložiti samo po sebi i dolazit će na masažu, dodala je predsjednica Udruge slijepih Međimurske županije Marija Ciglar.

Voditeljica projekta "Razvoj društvenog poduzetništva za slijepe osobe" Ivana Mikac istaknula je da još uvijek salon nije održiv.

- Ali neka sredstva smo skupili, čuvali i to ulažemo u daljnji razvoj društvenog poduzetništva i idemo pozitivno dalje, nadamo se da ćemo uspjeti, nećemo se predati, dodala je.

Želje, volje i umješnosti ima. Samo da bude i dovoljno klijenata.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!