Zima je u Slavoniji nezamisliva bez slanine, a umijeće pečenja slanine na otvorenoj vatri uvijek je pravi izazov. Nakon poznate Slaninijade u Bistrincima, na red je došla i ona josipovačka. Organizirala ju je Udruga Josipovac koja djeluje tek godinu dana.
Neki je zovu princezom, a neki kraljicom pušnice. Bilo kako bilo, ljubitelja je slanine mnogo što je potvrdila i Slaninijada u Josipovcu. Dok je sunce pržilo, iznad vatre je "cvrčala" i slavonska slanina!
- Povod nam je bio, prije svega, nedostatak takvih događanja kroz godinu na području ovog naselja, mada ima i ostalih koja okupljaju velik broj ljudi, i mještana i građana grada Osijeka, istaknuo je predsjednik Udruge "Josipovac"s Marko Perković.
A da druženje i pečenje poznate delicije itekako idu zajedno, potvdila je jedna vesela ekipa okupljena oko stola.
U središtu priče bila je tema tko ima najljepši i najkvalitetniji komad. No, to na Slaninijadi nije presudno jer pečenje zahtjeva važne vještine i znanja!
- Trebala bi uglavnom biti domaća slanina, lijepo lagano osušena. Trebalo bi ju prije toga na vatri lagano zagrijati, ne odmah naglo peći i biti strpljiv i duže vremena peći da ne izgori, da se ne zapali i onda bude lijepa, fina, saftna kako Bog zapovijeda, rekao je Mirko Sabađija.
- Slanina mora biti što masnija ako se ovako peče na ražnju u prirodi. Tajna je da je dobro osušena, par dimova, kaže Anita Šijan.
Ispeklo se i pojelo, a usto se i zabavljalo!
- Novoosnovana udruga iz Josipovca, koja organizira ovo sve, pokušava nekako spojiti ljude, ponovno, kao nekada što su se naši stari okupljali i mislim da je to jako lijepo nešto i malo tradicionalno umiješati u to sve, istaknula je Mia Han.
I zanimljivost za kraj! Slanina je u svijetu toliko obožavana da su čak proizvedeni pjena za tuširanje i parfem s njezinim mirisom. No, junacima naše priče to ne treba jer se miris osjetio sve do Osijeka!