Jurine slatke "šape"

01.01.2022.

07:00

Autor: Ivana Šilović/Dnevnik/HRT

Slastičar Jure

Slastičar Jure

Foto: HRT / HRT

Da nikad nije kasno uhvatiti se kuhače, svjedoči 94-godišnji Jure Karoglan iz Splita. Najveći dio života nije znao ni jaje na oko ispeći. No prije desetak godina kuhinja mu je postala omiljeno mjesto, a najveća inspiracija - kolači. Nema recepata s interneta, sve su upute u bilježnicama koje je naslijedio od preminule supruge.


Već danima iz stana na splitskim Bačvicama mirišu kolači. Vješte ruke 94-godišnjeg Jure Karoglana zamijesile su više od 300 komada "šapa". Kuhati je počeo s 80, kolače usavršio nekoliko godina poslije.

"Šape" mu posebno od ruke idu.

- Inače to najradije radim i najbolje mi ide. Radim za sve - za nevjestu, za njezinu nevjestu, za moje... Koliko god treba, bit će za sve – kaže Jure Karoglan.

Kao da mu nisu 94. Vitak, vitalan, uvijek u pokretu, i u kuhinji i u svakodnevnim šetnjama po Bačvicama.

Najprije je, kaže, sretan čovjek:

- Koliko sam nesretan jer mi je žena umrla, toliko sam sretan jer mi je sin dobar, nevjesta još bolja, a unuci da ne govorim.

Zdrav je, kaže, bistar u pameti, dosta čita i gleda televiziju, nastoji svaki dan izaći, otići na Bačvice jer da je tri, četiri dana u krevetu, ne bi bilo dobro.

Kroz život su ga vodili poštovanje prema ljudima i vrijedan rad.

Još mnogo dobrih i zdravih godina želimo barbi Juri i bilježimo se dogodine za paketić - "šapa".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!