Kako mlade djevojke ruše stereotipe o "muškim" poslovima?

03.06.2023.

07:16

Autor: Petra Mikuličin/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/B.B.B.

Ilustracija, žene u industriji

Ilustracija, žene u industriji

Foto: Gorodenkoff / Shutterstock

Žene u 'muškim' zanimanjima su vječna tema, koja izaziva predrasude i stereotipe. Šibenska Industrijsko-obrtnička škola muči se godinama s malim brojem učenica, pa na sve načine žele privući potencijalne učenike i približiti im zanimanja koja nude, a koja se tradicionalno smatraju - muškima.


Ksenija Kokić, učenica Industrijsko-obrtničke škole Šibenik je buduća poduzetnica, koja ruši predrasude o 'muškim' poslovima.

- Dugoročna vizija je imati svoju autokuću i napraviti lanac autokuća po cijeloj Europi, jer nema toliko žena koje drže svoje autokuće, rekla je.

Za ambiciozne i jasne ciljeve ova automehatroničarka ne misli da su neostvarivi za bilo koga. Pa ni za ženu.

- Zna često biti komentara 'vi, žena, pa radite u poslu ovakvom, nemate dovoljno snage za skinuti getribu, ovo ili ono'. Zna biti neugodno, ali mislim da se malo svijet više otvorio prema tome da žene mogu raditi u 'muškom' poslu, napomenula je.

Ema Huljev, učenica Tehničke škole Šibenik, kao strojarsko-računalni tehničar planira krenuti drugim smjerom.

- Bilo to kao CNC operater, programiranje u CAD-CAM softverima, dizajniranje ili proračunavanje nekih konstrukcija, otkrila je.

Uzori od kojih se uči


A ima li boljeg primjera za sadašnje, ali i buduće učenice od žene, koja više od 4 desetljeća radi u metalurškoj industriji?

- Nisam imala nikakvih problema niti je bilo da nešto ne mogu. Sve mogu, ali treba raditi. Treba poštivati svoj posao i nema nikakve razlike sidili u kancelariji ili radili u industriji, kazala je Blanka Paklar, radnica u tvornici aluminija.

Zajedno s njom radi još četrdesetak žena. Zato je čudi mali interes učenica za strukovne škole.

- Evo, recimo, ta metalurška industrija: ljevanje, aluminij. Pa one mogu raditi u strojnoj obradi. Pa žene mogu biti tokari, nema šta ne mogu raditi, ustvrdila je.

Zato šibenska škola želi približiti ta zanimanja potencijalnim učenicama.

Ova je tema možda već malo zastarjela, no međutim ipak, još uvijek imamo slab upis djevojaka u strojarska elektro-zanimanja. Ja vjerujem da ima djevojaka koje to izuzetno zanima, ali nekako možda imaju zadršku prema tim zanimanjima, pretpostavila je nastavnica u Industrijsko-obrtničkoj školi Šibenik, Mirjana Škugor.

Nadaju se u šibenskoj školi da budućim učenicama mogu olakšati teške odluke, koje uskoro moraju donijeti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!