Kako sačuvati vlaški jezik?

29.08.2022.

07:00

Autor: Jasminka Kalčić/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Vlaški jezik

Vlaški jezik

Foto: HTV / HRT

Kaže se da jezik umire kad umre i njegov posljednji govornik. Nažalost, predviđa se da će u idućih stotinu godina nestati čak pola današnjih jezika. U istarskom mjestu Šušnjevica živi još pedesetak ljudi koji govore takozvani vlaški, istro-rumunjski jezik. I žele ga sačuvati od izumiranja.

Priča nam 89-godišnjakinja kako je prije 40 godina s obitelji kupila kuću u Šušnjevici.

Povijest jezika njezina djetinjstva i njezina je povijest, draga i težačka.

- Radila sam u labinskome rudniku, tamo mi je mamin brat poginuo, u eksploziji u rudniku. Bili smo jako siromašni, nismo imali izbora, morala sam raditi u rudniku, a nisam imala ni punih 19 godina. Rudarskim sam liftom raznosila poštu sjeća se Silvana Štruligo iz Šušnjevice.

Sedamdesetih godina prošloga stoljeća bilo je u Šušnjevici, naselju na padinama Učke, tisuću govornika vlaškog jezika. Danas njih pedesetak. 

- Moji roditelji su iz Šušnjevice i svi smo govorili samo vlaški. Do svoje sedme godine nisam znao ni riječ hrvatskoga. U školi je sa mnom učiteljica Ida krenula polako, a,b,c, počeo sam učiti hrvatski prvi puta, nije bilo lako, govori Pepo Glavina iz Šušnjevica.

Najstariji Vlasi pamte svoj kraj prepun ljudi, ovaca, krava. Danas ima tristotinjak ljudi, ovce i krave nijedne. U trogodišnjoj školi, četvero je učenika.

Muzej vlaškog jezika i običaja u sklopu škole čuva taj duh prošlosti. Njegovi se osnivači trude raditi s najmlađima, na vlaškom.

- Imamo radionice posvećene vlaškome jeziku za najmlađe "Puljići" i od lani smo počeli s projektom "Očuvajmo naš jezik i tradiciju" u suradnji sa školom u Šušnjevici, rekla je Viviana Brkarić, Udruga "Spod Učke", ravnateljica Muzeja.

Prvi se put vlaški stočari spominju u 12. stoljeću, a današnji Šušnjevčani potomci su Vlaha koji su potkraj 15. stoljeća došli iz unutrašnjosti Dalmacije. Vlaški jezik dio je nematerijalne kulturne baštine Republike Hrvatskoj i u UNESCO-ovu je atlasu ugroženih jezika. U rumunjskoj je skupini jezika, no Šušnjevčani vole reći da su oni jednostavno samo - Vlasi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!