Kapetan Glavić kruzerom obašao svijet, a prvi je prošao i ispod Pelješkog mosta

19.01.2023.

14:36

Autor: Sandra Lacković/More/HRT/A.V.

Kapetan Jozo Glavić

Kapetan Jozo Glavić

Foto: HTV / HRT

Dubrovački kapetan Jozo Glavić božićne je blagdane proveo doma s obitelji. Pa smo sa zapovjednikom kruzera zaplovili u prošlost i prisjetili se dojmljivih trenutaka njegove pomorske karijere. 

2022. godinu pamtit ćemo po Pelješkome mostu. Prije nego što je 26.srpnja pušten u promet i spojio Hrvatsku, 23. lipnja ispod novosagrađenoga mosta prošao je prvi kruzer. I to pod zapovjedništvom dubrovačkog kapetana Joze Glavića. Time je dokazao nesmetani prolazak velikih brodova između stupova mosta. Za Glavića je to bilo posebno emotivno iskustvo.


- Ipak je to naš most , povezao je Hrvatsku nakon puno godina i stvarno je bila čast. Dobro, nisam prvi koji je prošao ispod nego prvi koji je bio na nekom kruzeru. Lijepo ga je vidjeti iz te perspektive.


No iskusni kapetan posebno pamti 2019. godinu. Tada je kruzer širok 22,5 metra proveo kroz Korintski kanal širok 25 metara. Bio je to najveći brod ikad koji je prošao kroz uski kanal. Na najužim dijelovima Korinta sa svake strane broda bilo je manje od metra prostora. Ove snimke obišle su svijet i izazvale divljenje i poštovanje.


- Korint ili Pelješki most? Korint, tu sam bio puno više angažiran. Jedna jako lijepa avantura, lijepi kruzer što smo imali i sam prolazak kroz Korint. Nisam nikad prije imao priliku ploviti kroz Korint. 


Ipak uz poslovni uspjeh obitelj na okupu najveća je sreća i zadovoljstvo. Kruh sa sedam koraka ima mane i prednosti.


- Imam sreće da kod kompanije za koju radim imamo 8 tjedana na brodu ,8 doma s time da će kompanija ispoštovati sve što se kolega i ja dogovorimo. Možemo se unaprijed dogovoriti za cijelu godinu, objašnjava kapetan Glavić.


- Dva mjeseca proleti, za razliku od nekih naših prijatelja Jozo se brzo vrati doma ali brzo i ode. Zato ne želimo gubiti vrijeme i brojati dane do njegova odlaska. Lijepo nam je. Često putujemo ili ga posjetimo na brodu, govori kapetanova supruga Emily. 


Zahvaljujući tehnologiji pomorcima je danas lakše prebroditi odvojenost od obitelji - ali uvijek broje dane do idućeg susreta.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!