KBC Split dobio novu zaposlenicu - pudlicu Doru

22.05.2023.

12:54

Autor: Ivana Šilović/Dnevnik/HRT/IMS/A.V.

KBC Split dobio novu zaposlenicu- pudlicu Doru

KBC Split dobio novu zaposlenicu- pudlicu Doru

Foto: HTV / HRT

Splitski KBC ima novu zaposlenicu. Plijeni pozornost gdje god se pojavi. Tek je pet dana na novom poslu, a osvojila je srca i pacijenata i zaposlenika. Prva je to bolnica u Hrvatskoj koja ima terapijskog psa - dvogodišnju pudlicu Doru.

Svoj radni dan započinje na Klinici za dječje bolesti. 

Dvogodišnjakinje Mara, Rita i Ana rođene su kao nedonoščad. Senzorskom terapijom već godinu dana uspješno brišu brojne dijagnoze. Vršnjakinja Dora postala im je u trenu prijateljica.

- Kad su nam rekli da će doći oduševili smo se. Osim što je terapeutski pas i pomaže im kod motorike, jača im i imunitet, rekla je Anina majka Matea Vuletić.

- Mara je oduševljenja. Ona je šefica i vodi Doru bez problema. Rita se još malo nećka, ali se nadam da će se i ona brzo sprijateljiti s Dorom kao i Mara, kazala je Marina i Ritina majka Nikolina Burilović

- Hrvatska udruga za školovanje pasa vodiča darovalo ju je KBC Split. Naš ravnatelj je to prihvatio objeručke i tako se dogodila naša Dora na oduševljenje djece ali i naših djelatnika, objasnila je predstojnica Klinike za dječje bolesti KBC-a Split doc. prim. dr. sc. Branka Polić, dr. med.

Za Dorin transfer i sigurnu plaću u splitskoj bolnici zaslužne su docentica Irena Mišetić i radna terapeutkinja Matea Videk.

- Oduvijek sam voljela životinje ,ali ih nisam mogla imati zbog posla tako da se ova ideja odlično posložila. Sad ona nije kućni ljubimac nego kolega, rekla je Videk.

- Istraživanja pokazuju da interakcija sa psom ima brojne benefite za djecu. Ona je posrednik za komunikaciju, motivator da lakše rade. Uči djecu određenim vještinama, djeca lakše svoje tegobe prihvaćaj, pojasnila je voditeljica Odjela za psihologiju i edukacijsku rehabilitaciju KBC-a Split dr. sc. Irena Mišetić

- Dora je prošla školovanje ,a kako se ja bavim usko s djecom oko problema gutanja Dora je naučila jesti na žlicu. Isto tako educirana je da kada nešto treba komunicira uzme komunikator i to im je zajednička točka, rekla je Videk. 

Nema sumnje da bi Dora, barem što se šarma tiče, mogla postati djelatnica godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!