Psi koji svakodnevno sudjeluju u nastavi u školama

23.04.2023.

07:05

Autor: Marijana Kranjec/Regionalni dnevnik/HRT/R.S.

Terapijski pas

Terapijski pas

Foto: HTV / HRT

Da životinje nisu samo iscjelitelji već i učitelji, dobro znaju sudionici projekta Igra, učenje i čitanje uz terapijskog psa. Zahvaljujući njemu dva psa svakodnevno sudjeluju u nastavi u hrvatskim školama, za taj se posao priprema i treći, a iskustva učitelja koji rade s terapijskim psima koristit će i kolegama iz Slovenije. 


Već četvrtu godinu Nataša i Luna idu zajedno u školu. Jedna je učiteljica, a druga njezina vjerna pomoćnica. Nastavu i ostale aktivnosti tako djeci čine privlačnima i zanimljivima, pa je labradorica u bjelovarskoj 3. osnovnoj postala pravi hit.

- Vrlo je lijepo i zabavno je učiti s terapijskim psom, za HRT Regionalni dnevnik rekao je Marko Cikoja. 

Volim zato što ne grize kao moji psi, kazala je Helena Pongračić

Ovi prvašići tek su svladali brojke i slova, no odnos prema Luni druga je vrsta učenja. Ona radi i kad se odmara.

Prva stvar je motivacija, znači vrlo je važna, vi ste i sada vidjeli da su sve ruke u zraku, a druga stvar je da su djeca vesela i vi znate da kad su hormoni sreće prisutni, lakše se i uči, objasnila je Nataša Brekalo, učiteljica razredne nastave, III. Osnovne škole Bjelovar. 

Pas ne sudjeluje uvijek u nastavi


Nagrada za točan odgovor, nagrada je i za Lunu, pa ih promišljeno doziraju. Zato pas ne sudjeluje uvijek u nastavi. 

Luna je kod nas 5 školskih sati, ona tu i spava, tu joj je dnevni boravak, no nije cijelo vrijeme u nastavi, a drugdje terapijski psi dolaze 1 školski sat i rade slično kao što ste danas vidjeli, kazala je Brekalo. 

Slovenski kolege 


Zajedno su već ispratile jedan naraštaj, redovito gostuju i u drugim školama i razredima, pa su učionicu rado otvorile i slovenskim kolegicama.

- Luna radi izvrsno, a i moja Linda radi izvrsno, ali ću nešto upotrijebiti sigurno, rekla je Maja Bregar, OŠ Gradec, Slovenija. 

- Moj pas ima 3 godine i sad smo prošli testove u Sloveniji i sad u 5. mjesecu ćemo počet raditi, Mojka Mehora Lavrič, OŠ Cirila Kosmača, Piran, Slovenija. 

Za razliku od Hrvatske udruge za pse vodiče i mobilitet koja terapijske pse odgaja već od njihova drugog mjeseca, u Sloveniji to postaju kućni ljubimci koji se ocjenjuju i zatim školuju. No, u oba slučaja škole, domovi za starije, pa i bolnice s terapijskim psima postaju mjesta na kojima se boravi bez muke, a svaki novi susret očekuje s nestrpljenjem. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!