Dala je otkaz na stresnom poslu, sada smišlja recepte i piše kuharice

26.12.2023.

18:19

Autor: Noa Maričić/Kod nas doma/HRT

Nije školovana kuharica ni slastičarka, nema radno iskustvo u restoranu niti profesionalnu kuhinju. No uspjela je potpuno promijeniti život i ostvariti svoj san - dala je otkaz na stresnom poslu, vodi blog, smišlja recepte te piše uspješne kuharice. 

- Kad sam počela živjeti sa svojim sadašnjim mužem, u to vrijeme sam radila dosta stresan posao i shvatila sam da me pečenje kolača jako opušta. I zapravo sam počela sve više peći. Znači svaki dan bi došla s posla navečer i što ću sad, moram se opustiti, i onda sam krenula mijesiti tijesto, miješati kreme i tako dalje. I onda sam nekako vidjela da je to ono što me jako veseli, priča Mateja Buča.

Provoditi vrijeme u kuhinji s mamom i bakom bila joj je omiljena zanimacija u djetinjstvu. Svoj prvi kolač Matejka je napravila kada je imala samo 7, a ljubavi iz djetinjstva polako ali sigurno počela se vraćati prije 10ak godina.

- Prije 10 godina, kad sam pokrenula blog, zapravo sam jako brzo stekla čitateljsku publiku, ljudima su se sviđali moji recepti. To je bio veliki vjetar u leđa da nastavim raditi. Međutim s poslom, s djetetom, prvo jednim pa drugim, nisam imala toliko vremena za to koliko sam htjela i zapravo kada se Dino rodio 2019. onda sam donijela odluku da odem s tog posla, rekla je Matejka.

- Tek kad sam rodila drugo dijete, stvorile su se okolnosti da se cijelo vrijeme bavim time, dakle da to bude moj primarni posao i to je nešto što me jako veseli, da mogu raditi ono što volim, priznaje.

S vremenom su se stvorili uvjeti da počne razmišljati o kuharici.

- Zapravo ja sam o njoj razmišljala šest godina, otkad sam pokrenula blog 2013. i imala sam popis recepata, koncept, sve je bilo razrađeno, tako da je moja prva kuharica došla jako prirodno, i koliko god me bilo strah, imala sam tremu oko toga kad je izlazila, svejedno izlila se nekako iz mene. U četiri mjeseca sam je stvorila, fotke, recepte i sve, i stvarno je naišla na super reakcije, istaknula je Matejka.

Najbolji dio ovoga čime se bavim su svakako reakcije mojih čitatelja zato što iz dana u dan dobivam poruke ljudi koji su radili moje recepte za prve rođendana svog djeteta, radili su torte pa mi šalju slike. Na taj način vidim da im moji recepti pomažu u svakodnevici.

Matejka Buča

Dobre reakcije i više od 38 tisuća pratitelja na društvenim mrežama bile su poticaj i inspiracija za još dvije kuharice.

- Recepti u mojim kuharicama i na blogu općenito su recepti za ljude kao što sam ja. Znači za ljude koji imaju obitelj ili žive jako brzo, nemaju vremena, nemaju volje i inspiracije razmišljati o tome što svaki dan kuhati, otkrila je.

Tu se neće naći palmini listovi ili pačja prsa i slične stvari zato što to nije hrana koja se svakodnevno jede.

- Najbolji dio ovoga čime se bavim su svakako reakcije mojih čitatelja zato što iz dana u dan dobivam poruke ljudi koji su radili moje recepte za prve rođendana svog djeteta, radili su torte pa mi šalju slike. Na taj način vidim da im moji recepti pomažu u svakodnevici, obogaćuju njihov život, olakšavaju im život, jer mi kažu: „kod tebe sve piše, sve je vrlo jasno, nema šanse da se pogriješi”, govori Matejka.

- S vremenom sam bila nesigurna oko toga, ali sad kako je dosta vremena prošlo i s tri kuharice sam baš sretna što su ljudi to tako dobro prihvatili i šta sam im korisna, poručila je Matejka.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!