Upoznat ćemo vas s mladićem koji se zove Josip, ali je na društvenim mrežama poznatiji pod pseudonimom Woodie Foodie. Strastveni je slastičar, a specijalnost su mu gole torte. A kakve su to torte - vidjet ćemo u prilogu!
23.10.2023.
18:33
Autor: Noa Maričić/L.P./Kod nas doma/HRT/IMS
Upoznat ćemo vas s mladićem koji se zove Josip, ali je na društvenim mrežama poznatiji pod pseudonimom Woodie Foodie. Strastveni je slastičar, a specijalnost su mu gole torte. A kakve su to torte - vidjet ćemo u prilogu!
- Ja sam Josip, živim u Dugom Selu, po struci sam inženjer informacijske tehnologije i u slobodno vrijeme bavim se izradom golih torti i slastica od dizanog tijesta, kaže ovaj simpatični mladić.
Kulinarstvo je Josipa počelo zanimati prije tri godine.
- Prvo moje jelo bile su slane kiflice sa šunkom i sirom, to isprva nije bilo prihvaćeno od obitelji, "jesi li ti lud, što će ti to u životu", ali kad se pojavio interes javnosti, onda su se počeli lagano okretati prema onome čime se bavim, dodaje Josip.
A Josip se sa slanih jela počeo okretati slasticama jer su, kako kaže, oku zanimljivije.
- Dosad je majka za blagdane pripremala slastice tako da vjerujem da je ona jedva čekala da je netko naslijedi. Najveći 'boom' dogodio se kada sam počeo s pripremom golih torti, vjerojatno zbog toga što sam se i sam najbolje pronašao u tome. Ne sjećam se točno gdje sam naišao na prvu golu tortu, ali pretpostavljam da je to bio Pinterest, ondje je mnogo ideja i rekao sam "mogao bih i ja probati, rekao je Josip.
- Gole torte su torte bez ikakvih glazura, znači izvana se vidi što dobivate na tanjuru. Zašto gole torte, pa zato što najbolje mene opisuju, staromodne, jednostavne, to je ono što volim. U slastičarstvu je vrlo bitna kreativnost, neke bazne recepte za kreme, biskvite prilagođavam sebi kako bi moje torte bile što bolje.
- Do sada sam napravio malo više od stotinu torti, bilo je naravno i neuspjeha, no na tuđim pogreškama se uči. Već tri godine na svom Instagram-profilu svakodnevno objavljujem recepte, u posljednje vrijeme to više nije samo na Instagramu nego sam otvorio i svoj blog.
Najljepši je osjećaj kad netko od pratitelja koji isproba moj recept javi da su svi zadovoljni okusom i izgledom torte, zaključuje Josip. Bez acetatne folije nemojte počinjati pripremu gole torte jer neće imati lijep oblik, objašnjava Josip.
Recepte koje stvara rado dijeli s brojnim pratiteljima i sve je bliže ostvarenju želje - vlastitoj slastičarnici.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!
Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora