Nakon više od godinu dana završen je projekt Šesti elementi. Turistička zajednica Daruvar - Papuk u suradnji s Gastronautima povezala je stručnjake s daruvarskim ugostiteljima kako bi osmislili jela namijenjena ciljanim skupinama turista koji u Daruvar dolaze prvenstveno radi zdravlja.
Krem juha od brokule, punjeni ramstek sa žara sa špinatom i gljivama, te zobeni kolač s borovnicama i crnom čokoladom neka su od novih jela nastala nakon niza radionica s nutricionistima i chefovima. Sedam daruvarskih restorana tako sada nudi tridesetak novih okusa.
- Najnovija ponuda šestih elemenata odnosi se na niz jela prilagođenih sportašima s visokim udjelom proteina i vlakana koja spajaju hedonizam i zdravstvene benefite, naglašava Karin Mimica, voditeljica projekta Šesti elementi, Gastronaut.
Šesti su elementi sami ugostitelji koji su već imali zadaću osmisliti jela za jačanje imuniteta ili pak ona koja se dobro sljubljuju s važnim daruvarskim proizvodom - pivom.
- I to su ugostitelji sami prepoznali i dali prijedlog da se kreiraju takva jela i sada svaki ugostitelj ima 3 teme, neki imaju jedno, neki dva, neki tri, tako da je stvarno jedna bogata ponuda jela, govori Ivana Plažanin Vuković, direktorica TZ Daruvar-Papuk.
Daruvar je prvenstveno zdravstvena destinacija, u njoj su sportaši česti gosti, pa iako ne može izliječiti hrana može zdravlje unaprijediti.
- Ono što je nama najbitnije je da su ta jela ušla u sam meni i naravno, kada mi radimo svoje ponude za rehabilitaciju i pripreme sportaša, navodimo i taj dio koji njima znači puno, kazao je Ratko Vuković, ravnatelj Daruvarskih toplica.
Prvi su kušači bili turistički i gastro novinari.
- Hrana je isto kao ljubav, ona povezuje kao što ljubav povezuje. Na kraju trebate voljeti hranu, pa onda možete biti povezani, naglasio je Oliver Branković, Makedonska televizija.
Povezat će ih, vjeruju domaćini s novim gostima koji ljepote ovog termalnog bisera tek trebaju otkriti.