Od sirotinjskog jela do cijenjenog specijaliteta, tako je rasla zlevanka, skroman kolač koji se i danas rado jede. Zbog toga su mu u Podravini posvetili cijelu manifestaciju koja u okolicu Đurđevca već petnaestak godina privlači sve više posjetitelja. Jer izvorni domaći proizvod sve je traženiji.
Pred svetojanskim domaćicama zahtjevna je zadaća, muti se, peče i poslužuje sedamdesetak zlevanki. Stiže mnogo gostiju.
- Ispekla sam puno zlevanki, to traje godinama, tako da znam napamet kako i što ide unutra, rekla je Mirjana Negovac.
Uz dva jaja i brašno treba vam šećer, ulje, vrhnje i malo praška za pecivo.
Pola je od oka, pola se važe jer ipak treba biti kako dolikuje, znam da to bake uvijek ne važu, ali došla su nova vremena, nadovezala se Antonia Račan.
No ne i za najvažniji sastojak. Na potoku Svetojanči još se drži vodenica, a iz nje stiže najfinije brašno.
- Da, mora biti starinski, osmoredac, ovi hibridi novi ne dolaze u obzir, objasnila je Antonija.
Pravi okus postiže se žeravom od drveta
Zlevanka je brže gotova peče li se u modernoj pećnici, no upućeni će reći da joj pravi okus može dati samo drvo.
- Idu četiri tave zlevanke, unutra, znači, meterijal koji ide u peć ide i u krušnu peć, ali dok se izvadi iz krušne peći posve je drugačiji, to je dim, žar, posve je drugačiji okus, ustvrdila je Katarina Račan.
Stariji ga pamte, a djeca tek upoznaju, pa nije čudo što ljeti u Svetu Anu pohrle odasvud.
- Malo smo djecu izveli da vide vodenicu kako se stvara brašno i kako nastaje zlevanka, rekla je Matea Marić.
- Odrastao sam na tome, baka moja je bila super za to i kukuruzni kruh iz krušne peći, prisjetio se Ivan Cekovčan.
Turistička promocija
- To su vam nekad ljudi pravili za večeru. Nije bilo salame, nije bilo paštete, nego se zamutila zlevanka i to su jeli. Mislim i ja svojoj djeci za večeru pečem zlevanku i to je njima super, rekla je Martina Račan, predsjednica Udruge žena "Svetojanke", Sveta Ana.
A super je i mnogobrojnim gostima jer nije ovo samo gastrofešta.
- Tu vam mobiteli ne vrijede jer nema signala, lijepo tu možete u miru uživati u prirodi, u dobroj kapljici vina, u lijepoj tradicijskoj glazbi i naravno zlevanki, zaključio je direktor TZ-a Đurđevac, Mario Fuček.
Uživati, i užurbanost barem na jedan dan zamijeniti odmorom.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!