I koćari sudjeluju u čišćenju morskog dna od otpada

10.05.2023.

07:06

Autor: Kristina Štrbac/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Kočari pomažu čistiti otpad s dna mora

Kočari pomažu čistiti otpad s dna mora

Foto: HRT / HTV

Dolaskom turista, ali i nepažnjom mnogih domaćih, sve se više onečišćuju more i morsko dno. Ribarima se nerijetko u mreže umjesto ribe zaplete otpad. Kako bi očistili morsko dno neki od njih aktivno sudjeluju u ekološkoj akciji. Tako na palubama svojih koćarica uz ribu sortiraju otpad i odvoze ga u luke da bi ga odložili u odgovarajući spremnik.

U pridnenoj povlačnoj mreži, koći ribara s Paga, svake godine sve je više otpada, što mu često otežava ribolov.

- Problem je u tome što ga nemamo gdje zbrinuti. Nekakve količine, možda nekakvih 10-ak kila dnevno je raznih vrsta plastike, od tvrde plastike do najlona. Zna biti i nekakvih limenih posuda, kazao je Marijan Maržić, ribar iz Paga.

Većina otpada u Jadranu prekograničnog je porijekla, a prevladava mikroplastika. Gotovo 70% završava na dnu, dok ostatak pluta ili dospijeva na plaže. No čišćem okolišu koćari mogu pridonijeti.

- U njihovim se mrežama nađe otpad koji se nalazi na morskom dnu. Oni ga sakupe u vreće i kao takvoga ga donesu na morsku obalu. Mi s koćarima već imamo dugogodišnju izvanrednu suradnju, tako da smo došli do zaključka da jedan koćarski brod može izvući van između 3 do 5 tona takvog otpada, izjavio je Pero Tutman iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo.

Inicijativa se u Hrvatskoj primjenjuje 10-ak godina, s dvije ribarske zadruge i 30-ak kočarica. Dovoženje takvog pasivno ulovljenog otpada propisano je i na razini Europske unije.

- Problemi su na koji način taj otpad, kada se doveze na iskrcajno mjesto, staviti u lučke uređaje i tko će podmiriti troškove zbrinjavanja i prijevoza, odnosno preuzimanja tako dostavljenog otpada na iskrcajna mjesta, istaknula je Valentina Andrić iz Ministarstva poljoprivrede i voditeljica Službe za savjetodavnu podršku u ribarstvu.

Upravo su o tome za okruglim stolom pod nazivom KRMA u Zadru raspravljali svi uključeni u navedenu problematiku.

- Mi želimo napraviti sustav od Istre do Dubrovnika, tako da svaki ribar koji obavlja ribolov pridnenom povlačnom mrežom može taj otpad nesmetano ostaviti u lučkom području, a zatim da Lučka uprava može također nesmetano zbrinuti taj otpad, izjavio je Ante Mišura, ravnatelj Uprave ribarstva Ministarstva poljoprivrede.

Zbrinjavanje otpada i očuvanje morskog okoliša važno je svima, od ribarskog sektora koji izravno od mora živi, do generacija kojima more u nasljeđe ostavljamo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!