Koprivnica je danas u znaku dobre hrane, zajedništva i humanosti. Na prvom Gastro Festu okupili su obrtnike iz svih krajeva koji su predstavili svoje proizvode i usluge, sklopili nove poslove, a prikupili su i sredstva za udrugu koja pomaže učenicima slabijeg imovinskog stanja.
S delicijama iz svog kraja stigli su obrtnici iz Pazina.
- Za prvi gastro fest uzeli smo pršut, domaći sir, maslinovo ulje, naše tradicionalne kolače cukerančiće, rekao je Danijel Laut, Obrtnička komora Pazin.
Dalmatinci su u Podravinu donijeli tunu i inćune, a Ličani pripremaju čobanac od divljači.
Uz takve slasne zalogaje iz svih krajeva Lijepe Naše, i izazovi s kojima se u poslu suočavaju obrtnici lakše se podnose.
- Imamo velikih problem sa kvalitetnim stručnim kadrom, zapošljavanjem ljudi koji imaju određene kompetencije za obrtnička zanimanja koja su sva deficitarna u ovom trenutku, naglasio je Dalibor Kratohvil, predsjednik Hrvatske obrtničke komore.
U Hrvatskoj je danas 126 500 obrtnika, organizirani su u 20 županijskih komora, a sajmovi i manifestacije poput ove u Koprivnici nisu im samo zabava.
- Ideja je bila da se povežemo s idejama i komorama iz Hrvatske, da steknemo poznanstva i da naši obrtnici kroz ta poznanstva mogu plasirati svoje proizvode u neke druge dijelove Hrvatske, kazao je Mario Solar, predsjednik Obrtničke komore Koprivnica.
U povezivanju obrtnika na gastrofestivalu uživaju i posjetitelji, a dobrovoljni prihod pomoći će udruzi Šegrtsko srce za školovanje učenika slabijeg imovinskog stanja.
Vrijedne ruke hrvatskih obrtnika i na ovaj način pokazuju svoju snagu i moć.
- Cijela obitelj je uključena jer sam obrtnik. Bez obitelji ne bi mogao ništa napraviti. Građevinska sam struka, ima se posla, nedostajeradnika, ne bunimo se zbog toga, znači, imamo posla, samo treba raditi, naglasio je Ivica Pravdić, Obrtnička komora Vukovar.
Prvi gastronomski festival koji su organizirali koprivnički obrtnici sigurno neće biti i posljednji.