Novo lice križevačke zvjezdarnice

17.09.2022.

07:01

Autor: Sanja Kos-Bojanić/Hrvoje Povijač/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Astronomska kupola na križevačkoj zvjezdarnici

Astronomska kupola na križevačkoj zvjezdarnici

Foto: HTV / HRT

Postavljanjem astronomske kupole prva križevačka zvjezdarnica dobila je svoje konačno lice. Iako je sam Kozmološki centar u Križevcima kao projekt SPARK financiranog novcem iz europskih fondova inspirativna priča koja povezuje znanost i javnost i astronomska kupola nevjerojatna je i priča o snazi volje i domaće pameti

Ova astronomska kupola na križevačkoj zvjezdarnici izrađena je u radionici u Obrežu - malom selu podno Kalnika. Na prvi pogled, ništa čudno - no takve se kupole izrađuju na samo nekoliko mjesta u svijetu, za NASU i Europsku svemirsku agenciju. 

- Evo, našli smo igrom slučaja, tu u blizini na Kalniku, jednog vrhunskog inženjera, majstora koji je sve isprojektirao, u konačnici izradio i mislim da smo dobili najbolju kupolu koju smo mogli dobiti, uključujući i sve strane dobavljače, rekao je dr.sc. Andrej Dundović, voditelj projekta Kozmološkog centra Križevci.

U izazov izrade astronomske kupole upustio je Stjepan Slavečki - vlasnik radionice s osmero zaposlenih. 

- Mogu reći da je meni ovo na neki način kruna karijere, s obzirom na to da sam po godinama pri kraju radnog vijeka, a s druge strane, ono što me više privuklo je to da je grupa mladih ljudi pokrenula nešto što nije uobičajeno, govori Stjepan Slavečki.

Nije uobičajeno ni da su dvojica znanstvenika radna mjesta u svjetskim metropolama zamijenila Križevcima i posvetila se projektu Kozmološkog centra. 

- Za hrvatske standarde ovo je jako ambiciozno što smo napravili. Ideja je originalno bila povezati tri strane, a to je edukaciju, popularizaciju znanosti i znanost samu. Smatramo da se znanost danas previše povukla u svoj svijet i da treba malo više istupiti, naglašava Dundović.

Pomični krov kupole izrađene ovdje, u Prigorju, još će više otvoriti pogled prema beskonačnim mogućnostima. Odgojit će se tako novi znanstvenici i zanesenjaci, baš poput ovih koji i sada iz maloga grada već istražuju veliki svemir.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!