Kosinjani pred ekshumacijama i seljenjem zbog gradnje jezera

04.11.2022.

07:00

Autor: Hrvoje Matejčić/Regionalni dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Kosinjani protiv izgradnje hidroelektrane

Kosinjani protiv izgradnje hidroelektrane

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U kosinjskoj je dolini započela gradnja novog akumulacijskog jezera i tunela koji će se spojiti s novom hidrocentralom u Senju. Stotinjak Kosinjana ovaj HEP-ov projekt, njihov najveći u Hrvatskoj, odbija i smatra ga neučinkovitim. Na vrata im dolaze HEP-ovi procjenitelji, poljoprivredna i građevinska zemljišta im procjenjuju mizerno malo, a uskraćena su im i odštetna prava. 

Za nekoliko će godina ovo groblje biti potopljeno. Ono je jedno od ukupno četiri koje čeka ista sudbina zbog nove akumulacije.

- Ljudi to jako teško prihvaćaju pogotovo tako da se najprije ekshumira njihove mrtve, a onda nakon toga da će se njih odavde iseljavati, poručio je župnik Gornjeg Kosinja vlč. Pero Jurčević.

- Teško je to odlučiti, nije to jednostavno, hoće li ići u Bakovac, hoće li ići u Perušić, upitao se Ivan Prša, Gornji Kosinj.

Tako će se vrlo brzo Kosinjani morati odlučiti gdje će s posmrtnim ostacima svojih najmilijih. Pod vodom će se naći 50 četvornih kilometara površine. HEP-ovi su procjenitelji za zemlju u Kosinju dali cijenu od dvanaest i pol kuna po četvornome metru.

- Ja moram dati tri kvadrata zemlje za kutiju cigareta. Ništa, naglasio je Stjepan Štajduhar, Gornji Kosinj.

- Pa ne možete nigdje kupiti za trinaest kuna, bilo gdje da se okrenete na ovom mjestu, rekao je Nikola Petrlić, Gornji Kosinj.

Ništa bolje nisu ni cijene za četvorni metar građevina, kojih ima oko tri stotine, zajedno s pomoćnim zgradama i štalama. 

- Tristo eura po kvadratnom metru. Što možete kupiti za tristo eura, pita se Nikola Petrlić, Gornji Kosinj.

- Ja sebi neću moći kupiti neku garsonijericu, meni je dosta četiri s četiri ja sam sam, poručio je Božidar Žagar, Gornji Kosinj.

Kosinjani, njih oko stotinu koji stvarno tu žive, još uvijek vjeruju da će se izboriti za Kosinj bez jezera.

- Nas većina koji živimo ovdje, protiv smo toga, jer oni nas štete, oni nama i da odštetu plate, da plate tristo tisuća eura, to još nije ništa, kazao je Stjepan Klobučar, Gornji Kosinj.

- Borit ćemo se dalje koliko god budemo mogli. Žao nam je da to sve ode pod vodu, jako žalosno, ne damo Kosinj, borit ćemo se do zadnjeg, rekla je Đurđica Grgurić, Gornji Kosinj.

Ogorčeni su Kosinjani što će morati napustiti djedovinu, što ih mizerno isplaćuju i to još bez odštete, a u konačnici smatraju i da projekt uopće nema opravdanost.

- Koliko će biti učinkovitosti to Bog zna. Sve su sušnije godine. Vidjet će se nažalost, dodao je Milan Petrlić, Bakovac.

- Nije da se to sad odavde raseljava, to se već iseljava kako se ova brana napravila, namjerno se to radilo, naglasio je Josip Pleša, Gornji Kosinj.

Na inicijativu Općine Perušić ususret će se ići onim ljudima koji nemaju riješene imovinsko-pravne odnose. Za njih je u Perušiću izgrađena nova zgrada s 28 stanova.

- Kako bi se zbrinulo stanovništvo koje su korisnici nekretnina na području Kosinja, a nisu vlasnici, stoga neće biti ni isplaćeni i koji su suvlasnici i za svoj suvlasnički dio neće dobiti dovoljnu naknadu da bi sebi mogli kupiti novu nekretninu, rekao je viši savjetnik, Mihael Kurteš, Općina Perušić.

Projekt kosinjske nove brane i akumulacije s nekoliko podzemnih cijevi stvorit će novi sustav Hidrocentrale Senj dva koji bi trebao biti gotov za šest godina.

Stajat će nešto manje od četiri milijarde kuna, a trebao bi godišnje povećati zelenu proizvodnju energije do ukupno 1,5 teravat sati. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!