Šunka, kraljica tradicionalnog uskrsnog stola

13.04.2022.

19:56

Autor: Marija Matoš/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Šunka, kraljica blagdanskog stola

Šunka, kraljica blagdanskog stola

Foto: Dnevnik / HRT

Kraljica tradicionalnog uskrsnog stola je šunka. Godišnje se u Hrvatskoj proizvede 4 tisuće i 100 tona te suhomesnate delicije, a gotovo trećina pojede se upravo za Uskrs. Naša ekipa bila je na obroncima Krndije, na najvećoj farmi crne slavonske svinje u Hrvatskoj.  

U suvremenim proizvodnim pogonima u Podgorju Bračevačkom šunke se proizvode na tradicionalan način.

- Mi je solimo isključivo solju, ne dodajemo nikakav dodatak, radi se sa srednje krupnom i sitnom soli, za šunke u komadima bez kosti potrebno je kraće vrijeme odležavanja na kontroliranoj temperaturi koja nikad ne prelazi 6 stupnjeva, kaže Igor Mišev, tehnolog u proizvodnji.

- Ove godine smo za Uskrs pripremili oko 300 kg uskrsnih šunki što vjerujemo da s obzirom na kvalitetu samog proizvoda i s obzirom na to da od prošle godine nismo mijenjali cijene, nećemo imati nikakvih problema u prodaji, dodaje Veronika Bušić s frame "Bobovik". 

Riječ je o proizvodnji od polja do stola, a na farmi je oko 5000 fajferica. 

- One su nama većinom na otvorenom uzgoju, imamo oko 200-tinjak hektara pašnjaka, šuma i livada gdje nam one borave jedino u zimskim mjesecima su u zatvorenom prostoru radi uvjeta, dodaje Bušić. 

- Tkivo odnosno meso takvog proizvoda ima ukomponiranu intramuskularnu masnoću koje recimo u bijeloj svinji nema, neki kupci cijene takav okus i punoću, kaže tehnolog u proizvodnji Igor Mišev. 

Bila ona od bijele ili crne svinje, šunke za Uskrs mora biti. Od prošlogodišnjih 4100 tona domaće proizvodnje i još 400 tona iz uvoza, gotovo trećina pojest će se ovih dana.

- U vrijeme uskrsnih blagdana, građani Hrvatske potroše, skuhaju ili pripreme oko 1700 tona šunke ili svinjske lopatice, dakle soljena, sušena u salamuri ili dimljena, dodaje Igor Mikulić iz HGK, iz Županijske komore Osijek.  

Ne čudi jer uskrsna je šunka tradicija, simbol blagostanja i sreće i kraljica stola blagdana nad blagdanima. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!