Uz voće i povrće najviše se tražila janjetina i odojak

31.12.2021.

21:49

Autor: Dinko Kreštalica/Dnevnik/IMS/HRT

Za blagdanski stol

Za blagdanski stol

Foto: HRT / HTV

Posljednjega ovogodišnjeg dana mnogi su Zagrepčani na tržnicama obavili kupnju za blagdanski stol i doček nove godine. Opet se pokazalo da kupci vole domaće i tradicionalno. Uz voće i povrće, najviše su se tražili kralj i kraljica novogodišnjeg menija - janjetina i odojak.


Mnogi su i danas morali po posljednje namirnice za novogodišnji stol. Neki od građana sa zagrebačkog Dolca kazali su da će im sutra ujutro pasati cijeđeni sok od naranče, poslije malo sarme, odojka, pa kolača. Drugi pak ne planiraju raskošnu trpezu jer, kako kažu, puno se kupi, a ne pojede pa je šteta hranu baciti.

Bez dobre pečenke nema ni slavlja. Prema vjerovanju jede se ono što ruje prema naprijed - janjetina ili odojak. Što god izabrali, trebalo bi u Novoj godini donijeti zdravlje, blagostanje i sreću.

I cijene su ove godine malo više. Oni koji su i kupovali, vjerojatno će o tome razmišljati tek za koji dan. S druge strane, neki su trgovci zadovoljni, a drugi pak malo manje. 

Zanimljivi savjeti mogli su se čuti danas na zagrebačkom Dolcu: "Kelj, prokulice, zelje – sve je to dobro za čišćenje nakon obilnih porcija mesa i kolača” ili "najbolje je nakon ovih blagdana popiti 2 dl rasola ujutro”. 

Uz novogodišnji stol i hranu koja donosi sreću zakoračit ćemo u godinu pred nama - pa neka bude puna uspjeha i ljubavi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!