Hrvatski prirodoslovni muzej krajem godine u novom ruhu

25.04.2023.

19:47

Autor: Dnevnik/HTV/Dinko Kreštalica/E.P.C.

Hrvatski prirodoslovni muzej dobiva novo ruho

Hrvatski prirodoslovni muzej dobiva novo ruho

Foto: HTV / HRT

U tijeku je obnova Hrvatskog prirodoslovnog muzeja, znatno oštećenog u zagrebačkom potresu. Radovi vrijedni 26 i pol milijuna eura financiraju se putem dvaju europskih projekata, a obnovljeni muzej trebao bi biti otvoren potkraj ove godine.

Zahuktali se radovi na svim etažama, konstrukcijska obnova ide svojim tempom. Obnavljaju se temelji, ugrađuju novi materijali, stari prirodoslovni muzej uskoro će osvanuti u novom ruhu.


-Osim izgradnje čitave zgrade novog stalnog postava, jedan suvremen stalni postav, sa suvremenom multimedijalnom opremom, s laboratorijima prirodoslovnim gdje će se svaki posjetitelj moći okušati da bude kustos, da sudjeluje u geološkim i biološkim istraživanjima, istaknula je prilikom obilaska radova ravnateljica Hrvatskog prirodoslovnog muzeja Tatjana Vlahović. Uz obnovljenu zgradu, novi suvremeni postav Prirodoslovnog muzeja


Novi, obnovljeni muzej dobit će suvenirnicu, muzejsku kafeteriju, natkriven atrij, sve ono što do sada nije imao. S nekadašnjih 820 četvornih metara, novi se muzej za stalni postav i privremena izlaganja širi na golemih 3 600 kvadrata. To je najveći kapitalni projekt


- Ne samo da je energetski obnovljen, ne samo da je ojačan za ne dao Bog budući potres, nego su prošireni kapaciteti ovog muzeja čak četiri puta, tako da u svakom smislu mi krajem godine otvaramo novi Hrvatski prirodoslovni muzej, rekao je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević


Uz već osigurana sredstva u pripremi je i dodatnih 800 tisuća eura za poboljšanje energetske učinkovitosti. 


Gradski muzej od nacionalnog značenja 


- Iako je ovo gradski muzej, on je od nacionalnog značaja i zasigurno je Ministarstvo to prepoznalo i kroz financiranje, evo i ovo novo financiranje u odnosu na poboljšanje energetske učinkovitosti, kazao je Davor Trupković, glavni konzervator za kulturnu baštinu Ministarstva kulture.


- Ovo je doista izuzetno kompleksno bilo i za isprojektirati i sada, kao što ste mogli vidjeti,  i za izvođenje jer se nalazi na padini, na zahtjevnom terenu, rekao je Luka Korlaet, zamjenik gradonačelnika Zagreba i arhitekt.


Teški radovi trebali bi biti gotovi do 30. lipnja, a zatim slijedi uređenje i vraćanje muzejskog postava - sve treba biti spremno do kraja godine za prve posjetitelje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!