U Buševcu potraga za pisanicama, uzbuđenja nije manjkalo

10.04.2023.

17:04

Autor: Dinko Kreštalica/Regionalni dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Potraga za pisanicama u Buševcu

Potraga za pisanicama u Buševcu

Foto: HTV / HRT

Dječja potraga za uskrsnim pisanicama posljednjih je godina sve popularnija i sve kreativnija u našim krajevima. Jedna takva održala se jutros i na turopoljskoj ravnici u Buševcu gdje su mališani tragali za skrivenim jajima u travi oko etno kuće.

Pisanice, njih gotovo stotinu, najprije je trebalo dobro sakriti - u travi, grmlju, slami, a kada je sve bilo spremno, velika uskršnja potraga mogla je započeti. 

Traženje jaja tradicija je, a za djecu je ona poput potrage za kakvim davno skrivenim blagom.    

- Jaja su jako dobro skrivena ono svi se zabavljamo, puno nas je.

- Pa fora je i dobro su jaja skrivena, ja sam ih našla šest.

- Mogu vam reći da je moj sin bio jako uzbuđen već tri dana priča kako će tražiti jaja, govore mali i stariji Buševčani.  

U mjestu koje ima više od 1200 stanovnika sve je više mladih. 

Kažu, Uskrs su tradicionalno proveli u krugu obitelji, a današnji je dan rezerviran za okupljanje djece iz cijelog mjesta.

- Naravno da se djeca podruže i upoznavaju, mislim to je općenito cilj naše udruge, da malo ojačamo i podržimo te društvene aktivnosti u našem mjestu, ističe Mirela Domitrović, predsjednica Udruge "Moj Buševec". 

- Ideje su uvijek dobro došle, da se pokrene nešto i da provedemo vrijeme vani, a ne pred televizorom, iako je blagdan, zašto provesti vrijeme u kući, ističe Jovana Atelj iz Buševca. 

I sada kada su se svi našli vani, iznenadilo ih je koliko ih u Buševcu ima. 

- Najviše me iznenadilo to koliko je to djece. 

- Veseli me kada vidimo koliko nas tu zapravo ima i koliko smo zapravo sretni kad se skupimo, govore Buševčani. 

To je zapravo i prava poruka Uskrsa, da se u sve otuđenijem svijetu okrenemo jedni drugima i učinimo za sebe i druge nešto dobro. Njima je to uspjelo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!