Prstenovane rode znanstvenicima će dati važne podatke

06.06.2023.

20:01

Autor: Dinko Kreštalica/Dnevnik/P.F./HRT

Prstenovanje roda

Prstenovanje roda

Foto: Dnevnik / HRT

Sredina je gniježđenja bijelih roda i na području Zagrebačke županije počelo je prstenovanje ptića. Obilaze se gnijezda, a postavljeni prstenovi znanstvenicima će jednoga dana dati važne podatke o njihovu kretanju, selidbenim navikama, ali i o tome gdje zimuju. Zanimljivo, prve ptice koje su u Hrvatskoj prstenovane upravo su bile bijela roda i lastavica.  

Cijeli postupak traje oko 10 minuta, za rode je bezbolan, ne predstavlja rizik, a za znanstvenu zajednicu vrlo je važan.

Ptićima se stavljaju jedan aluminijski i jedan veliki bijeli plastični prsten na kojima je crnim slovima zapisan jedinstven kod s pomoću kojega se rode prate.

- Onaj tko očita prsten znat će da je to naša roda. Zanimljivo je za rode što nakon boravka u Africi mlade rode provedu godinu do dvije prije nego što se vrate nazad na svoja gnjezdilišta. One se vrlo često vrate relativno blizu mjestu gdje su prstenovane, objasnio je Boris Božić, ornitolog i prstenovač.

Tako će i ove male rode kada se za dvije godine vrate u Hrvatsku, najvjerovatnije gnijezdo saviti u ovom ili susjednom selu.

- To je pitoma životinja i ne radi štete. Nema ni žaba ni zmija i ne znam kako će izdržati, jedino ima malih pužića, zabrinut je Franjo Vodopić iz Klinča Sela.

Dok su u nekim gnijezdima ptići već veliki, u drugima su tek jaja iz kojih se moraju izleći. Kažu, i rode prate vrijeme, ne vole hladnoću, pa su se tako neki parovi odlučili malo kasnije zasnovati obitelj.

- Većinom 3 do 4 ptića, osim jedne godine. Bilo je jako loše vrijeme pa nije bilo ništa, rekao je Mirko Juratović iz Klinča Sela.

Prošla je godina po broju ptića bila rekordna - samo prstenovanje na više od 310 aktivnih gnijezda trajat će puna 3 dana.

- Za sada situacija kaže da imamo dosta mladih ptica, prosjek je 2 do 3 mlade ptice po gnijezdu neki put bude 4 ili 5, ali to je vrlo rijetko,  to su onda stvarno odlične godine kada rode uspiju othraniti 5 mladih roda, istaknuo je Tomica Rubinić, Javna ustanova "Zeleni prsten Zagrebačke županije".

Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije za dva ptića traži imena, a kada narastu i krenu na dalek put prema jugu, nakon prstenovanja za "naše" rode iz Klinča Sela znat će diljem svijeta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!