Kroz Knin protječe sedam rijeka, one su i njegov najveći prirodni potencijal

05.08.2022.

15:55

Autor: Hrvoje Gunjača/IMS/I.Z./HRT

Kroz Knin protječe sedam rijeka

Kroz Knin protječe sedam rijeka

Foto: HTV / HRT

Najveći prirodni potencijal Knina kristalno su čiste vode njegovih rijeka. I dok hrvatska javnost, primjerice, dobro zna da je Karlovac grad na četiri rijeke, malo je komu poznato koji je naš grad rekorder kad je riječ o broju rijeka koje kroz njega protječu. A to je upravo - Knin! 

Knin - jedini u Hrvatskoj ima sedam rijeka

Krčić - Krka - Kosovčica - Orašnica - Radljevac - Marčinkovac - Burižnica. Čak sedam rijeka oplakuje grad Knin.

- Ja mislim čak i jedini u Hrvatskoj koji ima sedam rijeka. Znam da Općina Tounj ima šest. To je naše najveće blago, mogu slobodno reći. Kažu, voda je nova nafta, naglasio je gradonačelnik Knina Marijo Ćaćić.

Bistrom vodom kninske rijeke hrani - najviša hrvatska planina.

- Svo vodno bogatstvo ovoga područja je u zaleđu Dinare, u podzemnom bazenu, koji se zapravo nalazi s bosanske strane granice, istaknuo je voditelj Odsjeka za nadzor, JU Priroda ŠKŽ-a Marko Plenča Mudrić.

Upravo podno Dinare izvire Krčić, u ljetnom razdoblju uglavnom suha korita. No svu tekuću ljepotu i silinu sažima na kraju 10-kilometarskog puta kroz krš. I svojim 22-metarskim slapom - Topoljskim bukom - izručuje ju ravno u izvor rijeke Krke. Koji se, pak, jasno vidi baš u ovom sušnom razdoblju - bez slapa nad njim.

- Takav tip izvora ne postoji nigdje drugdje u svijetu! Zapravo možemo reći da je unikatnost totalna. Jer izvor podno slapa druge rijeke ne postoji nigdje drugdje nego upravo na ovome mjestu odnosno na glavnom izvoru Krke, rekao je voditelj Odsjeka za nadzor, JU Priroda ŠKŽ-a Marko Plenča Mudrić.

Bistra i čista izvorska voda najjači je adut i ribogojilišta u neposrednoj blizini. Prvi pritok nizvodno u Krku utječe kod željezničkog mosta.

- Rijeka Kosovčica je jedina južna pritoka rijeke Krke. Izvire u zaseoku Riđane, selo Markovac u općini Biskupija, dodao je Dimitrije Dujmović, turistička agencija Marunuša. 

Doživljaj kninskih rijeka tek se upisuje na turističke karte

Pet kilometara svoje tekuće krivulje Orašnica zaključuje ulijevanjem u Krku uz samo središte Knina.

- Nalazimo se na mjestu kojeg Kninjani zovu sastavci. S moje desne strane je rijeka Krka, a s moje lijeve strane je rijeka Butižnica. A dvadeset metara nizvodno je ušće rijeke Butižnice u rijeku Krku. Rijeka Butižnica izvire u selu Kaldrma. To je na tromeđi Like, Bosne i Dalmacije i njen tok je dug 39 kilometara. Ukupno ima sedam pritoka, od toga su i dvije kninske rijeke - Radljevac i Marčinkovac, kazao je Dujmović.

Radljevac sa sobom u Butižnicu donosi vode s područja Plavna. Marčinkovac je, pak, Kninjanima i njihovim gostima dobro poznat - okusom!

- Vrelo Marčinkovca je Šimića vrelo. I on je bitan, jer se od njega Knin napaja pitkom vodom, naglasio je Dujmović.

Doživljaj kninskih rijeka tek se upisuje na turističke karte. Uz Krku se može pješice gotovo šest kilometara - uređenim stazama.

- Ovdje imamo taj most. A odmah od mosta pa skroz do izvora rijeke Krke je napravljena šetnica, kazao je gradonačelnik Knina.

I poznato mjesto za druženja, na Marunuši, poprima nove obrise. 

Galerija
Svi su kninski vodeni tokovi zaštićeni, Foto: HTV/HRT
Svi su kninski vodeni tokovi zaštićeni, Foto: HTV/HRTSvi su kninski vodeni tokovi zaštićeni, Foto: HTV/HRTSvi su kninski vodeni tokovi zaštićeni, Foto: HTV/HRTSvi su kninski vodeni tokovi zaštićeni, Foto: HTV/HRTSvi su kninski vodeni tokovi zaštićeni, Foto: HTV/HRTSvi su kninski vodeni tokovi zaštićeni, Foto: HTV/HRT

Svi su kninski vodeni tokovi zaštićeni

- Ovo je jedna sportsko-rekreativna zona, koju smo jednim isto europskim projektom uredili, sredili. I jedna pozornica a tribinama, gdje se mogu održavati različiti kulturno-umjetnički događaji, dodao je Ćaćić.

No najljepši doživljaj Krke - onaj je s veslom u ruci. Polazak je nedaleko od samog izvora. I spuštanje četiri i pol kilometra laganim tempom.

- Bio je ovo prekrasan izlet! Vrlo opuštajući. Nisam mogla zamisliti da voda može biti tako bistra. Nevjerojatno! Nikad u životu nisam vidjela bistriju, poručila je Dayna Grgas iz SAD-a.

- Nije teško. Tako da ljudi koji nemaju nikakvog iskustva, bez problema mogu proći. Tako da za svaku preporuku - baš odmor za dušu i tijelo, dodala je Kristina Aleksić iz Splita.

Uskoro će se po Krki organizirano moći i - na popularnim SUP-ovima.

- Fantastično! Vodim ove ture redovito. Sad smo u špici sezone, puno je gostiju, puno je upita. I Krka me svaki put iznova oduševi! Pogled na tvrđavu je fenomenalan! To je svim našim gostima najdraži dio ture, rekao je turistički vodič Mihovil Budanko.

Svi su kninski vodeni tokovi zaštićeni - od Parka prirode Dinara, preko značajnog krajobraza do Nature 2000.

- Bilo koji oblik iskorištavanja, pa tako i turistički ovoga prostora, mora biti u skladu s održivim razvojem odnosno sa zaštitom prirode, istaknuo je voditelj Odsjeka za nadzor, JU Priroda ŠKŽ-a Marko Plenča Mudrić.

Vodenu bisernu ogrlicu Knina upotpunjuju Šarena jezera - najbolje vidljiva s ceste prema Kijevu odnosno Splitu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!