16:01 / 19.05.2021.

Autor: Morana Baričević/T.V./Regionalni dnevnik/HRT

Kuća meda u Majkovima kao turistički adut

Kuća meda u Majkovima u Dubrovačkom primorju

Kuća meda u Majkovima u Dubrovačkom primorju

Foto: HTV / HRT

Turisti vole domaće proizvode pa će tako Kuća meda u Majkovima u Dubrovačkom primorju sigurno biti dobro posjećena. To je svojevrsni muzej pčelarstva. 

U Majkovima - slikovitom selu u srcu Dubrovačkog primorja, pčelarstvom se bave gotovo oduvijek.

- Prije, u starije vrijeme, neću reći svaka kuća, ali dosta kuća u selu je imalo pčele. Osim meda i u crkvama se koristio vosak za svijeće, tako da je to bilo zastupljeno u velikoj mjeri u cijelom primorju, otkriva Ivan Lopina, predsjednik Pčelarskog društva Dubrovačko primorje – Majkovi.

Danas je to ipak u znatno manjoj mjeri. No, Ivan je nastavio obiteljsku tradiciju i predsjednik je mjesnog pčelarskog društva koje djeluje već pola stoljeća. Ima 40-ak košnica i u ovoj proljetnoj pčelinjoj paši najvažnija biljka za proizvodnju meda je kadulja.

- Ima još drugih medonosnih biljaka koje su manje zastupljene, od recimo nekakve zanoveti, gluhoveti, pa kršljika... I uglavnom su sve to krške biljke. Mi nemamo ovdje plantaža, nemamo nekakve intenzivne poljoprivrede voćaka, dodaje Lopina. 

A to je i samo dio onoga što se može naučiti u Kući meda i tradicijskih proizvoda, svojevrsnom muzeju pčelarstva koje je prije 8 godina otvorilo ovdašnje Pčelarsko društvo.

- Najzanimljivija stvar, posebno djeci, je košnica, odnosno apisarij. Kako postoji akvarij i terarij, tako je ovo apisarij. To je zapravo jedna košnica u staklu gdje se može vidjeti cijela pčelinja zajednica. I matica i leglo i med i propolis - svi pčelinji proizvodi, kaže Ružica Tepšić, domaćica Kuće meda i tradicijskih proizvoda, Majkovi.

Prošlo su ljeto radili samo uz najavu posjetitelja, no ove će sezone svoja vrata otvoriti 14. lipnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!