Lepoglava ponovno postaje čipkarsko središte Europe

09.09.2021.

17:10

Autor: Ana Papec/Regionalni dnevnik/Hina/V.M./HRT

Festival čipke u Lepoglavi

Festival čipke u Lepoglavi

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Lepoglava će sutra ponovno biti čipkarsko središte Europe. Počinje 25. međunarodni festival na kojemu sudjeluju gotovo svi centri iz Hrvatske i 10 europskih zemalja. 

Iz Lepoglave se javila ekipa Regionalnog dnevnika u društvu direktorice TZ Lepoglave Ljubice Dubovečak i dviju vrijednih čipkarica:

Jubilarni 25. Međunarodni festival čipke na kojem će, uz lepoglavsku, biti predstavljene čipke iz drugih hrvatskih te europskih čipkarskih središta, održat će se u Lepoglavi od 10. do 12. rujna, a ovogodišnja zemlja partner festivala bit će Mađarska.


Gradonačelnik Marijan Škvarić istaknuo je zadovoljstvo što će Lepoglava ponovno postati čipkarsko središte Europe.


- Ovogodišnji festival čipke bit će svojevrsna retrospektiva, presjek 25 festivalskih godina, na kojem ćemo posjetiteljima pokazati neke od najljepših primjeraka čipke koje su bile izložene na našem festivalu, izjavio je Škvarić podsjetivši da je lepoglavska čipka od 2009. godine na UNESCO-ovoj listi nematerijalne kulturne baštine.

U Pavlinskom samostanu bit će predstavljene čipke iz Slovenije, Belgije, Poljske, Austrije, Bugarske, Estonije, Bosne i Hercegovine, Francuske, Slovačke i Malte te iz Mađarske koja će, osim prezentacije svoje bogate čipkarske tradicije, prirediti folklorni i gastronomski program.


- Posebno me raduje da ćemo ove godine uspjeti pokazati čipke iz većine zemalja koje su bile partneri našega festivala. Ponovno ćemo moći predstaviti tu iznimnu čipkarsku tradiciju Lepoglave, Hrvatske, ali i Europe, naglasila je direktorica gradske Turističke zajednice Ljubica Dubovečak.


Na ovogodišnjem Festivalu bit će organiziran i kulturno-umjetnički i zabavni program, okrugli stol na temu čipke te 12. sajam tradicijskog rukotvorstva i starih zanata, a svečano otvorenje upriličit će se u petak, 10. rujna u 19 sati, u Pavlinskom samostanu.


Jubilarni, 25. Međunarodni festival čipke u Lepoglavi održat će se pod visokim pokroviteljstvom predsjednika RH Zorana Milanovića, te pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija, Ministarstva turizma i sporta, Ministarstva poljoprivrede, Hrvatskog povjerenstva za UNESCO, Varaždinske županije i Grada Lepoglave.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!