Odsad vam za pašku čipku treba licenca

15.05.2021.

11:03

Autor: Žana Morović Rudić/Dnevnik/IMS/HRT/I.B.

Paška čipka

Paška čipka

Foto: HTV / HRT

Paška čipka više se ne može upotrebljavati bez odobrenja Grada Paga. Svi koji je žele komercijalizirati ili njezine motive iskoristiti za suvenire, odjevne i druge predmete, moraju potpisati ugovor o licenci - jer je Grad Pag pri Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo zaštitio pašku čipku.

Pogačica koja je u središtu čipke, zupčić koji je na pogačici, ročelica. Mislim, svi ti elementi, a njih ima otprilike 15-20, koji se uklapaju u strukturu čipke.

U zaštiti ovog paškog šivanog blaga, stručnim službama uvelike je pomogla obitelj čipkarce Mirjane.

- Jer je moj suprug u "autocadu" radio elemente čipke koji su bili nužni za prijenos Zavodu za intelektualno vlasništvo, kaže.

- Ovim činom mi odajemo poštovanje paškoj čipki i biramo tko će je i na koji način koristiti, kaže direktorica Turističke zajednice Grada Paga Vesna Karavanić.

Licencu je već zatražilo tridesetak poduzetnika, poput autorice nakita inspiriranog elementima paške čipke.

- Koji radi jedna prekrasna umjetnica paških korijena Sunčana More. To je originalni paški suvenir, dodaje Karavanić.

I srednjoškolska udruga "Slani škoj" također je zainteresirana za licencu jer čipkarska sekcija izrađuje originalne čipke, ali i nakit.

- Ovo je jedan projekt koji je u povoju, ali je posebno za Pag i za sve koji imaju ovakve čipke i rukotvorne radove. Recimo Lepoglava. Znači otvaramo jedan put da se ipak to naše kulturno blago koristi na pravi i odgovarajući način, kaže Karavanić.

Novcem od licenci Grad Pag pomagat će udrugama čipkarica i školi paške čipke.

- Imamo obrazovanje odraslih i svake godine iz naše škole izađe 5-10 osoba koje imaju zanimanje paška čipkarica, ističe ravnateljica Srednje škole Bartula Kašića u Pagu Marija Pećirko.

Čuvarice tradicije paške čipkarice jedine ne moraju potpisati ugovor o licenci. Svi ostali koji se koriste elementima te čipke, a licencu nemaju, moraju znati da su u prekršaju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!