Na Velebitu po prvi put u zamku upao domaći ris

15.02.2022.

07:00

Autor: Hrvoje Matejčić/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Lički ris Josip

Lički ris Josip

Foto: Dnevnik / HRT

Hrvatska je već četvrtu godinu uključena u Europski projekt praćenja populacije risa i njegovo pomlađivanje uvozom jedinki iz drugih zemalja. Tako su čuvari prirode na Velebitu prvi put uhvatili u zamku domaćeg, ličkog risa - Josipa.  

Josip Tomaić, čuvar prirode na Velebitu, godinama prati populaciju risa na Velebitu. Tko ima priliku da ga vidi, da ga sretne može biti počašćen s tim, on nije toliko plah, više je skrovit, kazao je Tomaić.

Posljednjih godina gorska Hrvatska premrežena je kamerama koje uvelike pomažu znanstvenicima i prirodoslovcima.

- Konstantno smo pratili i onda smo odlučili postaviti zamku kako bi prvenstveno uhvatili risa i označili ga, rekao je Luka Krmpotić, čuvar prirode iz Parka prirode Velebit. 

Znali su da ris kojeg namjeravaju uloviti nije jedan od uvezenih, nego domaći. Kad je ušao u zamku, ris je zapravo ušao u istraživačku bazu znanstvenika.

- Stavljen mu je mikro čip, telemetrijska ogrlica, izvađen mu je DNA da se zna njegovo krvno podrijetlo i da se kompletna krvna baza svih jedinki poveže, rekao je Krmpotić.

Nekoliko je europskih zemalja uključeno u višegodišnji projekt Life Lynx čiji je cilj održati populaciju risa zdravom i mnogobrojnom. Populacija risa je nakon četiri godine praćenja evidentno u porastu što iznimno veseli jer Hrvatska čuva svoju bioraznolikost.

- Imamo informaciju da je životinjski fond u dobrom stanju u porastu i da je naš Velebit stvarno bogat i vrijedan, rekao je Mario Šaban, v.d. ravnatelja Parka prirode Velebit.

Glavni junak priče ris Josip, koji je dobio ime po svom skrbniku, već luta Velebitom, a novinarsku ekpiu HRT-a je umjesto njega s ličkih obronaka ispratila jedna druga divlja mačka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!