Lika na četiri noge

25.02.2023.

13:00

Autor: Hrvoje Matejčić/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Lika na četiri noge

Lika na četiri noge

Foto: HTV / HRT

Lika posljednjih godina postaje sve privlačnije turističko odredište, i to u svim godišnjim dobima. Boravak u prirodi, hodanje, planinarenje, vožnja biciklima, a sve više njih ljepote toga kraja istražuje - na konjima. Pustolovna jahanja Velebitom ili pak napuštenim ličkim selima i poljima jahačima je neponovljiv doživljaj.

Na početku - upoznavanje s konjima.

Uz pratnju domaćina djevojke kreću na jahanje za početnike u krugu ranča u Ribniku koji je dom 21-jednom prelijepom konju.

- Mi obožavamo Liku i dođemo ovdje često. Oduševljeni smo prirodom. Nema veze kakav je dan, ovdje jednostavno se čovjek opusti. Ovo preporučujem svima, naglašava Nikolina iz Primoštena.

Dok jedna ekipa obilazi ranč koji se prostire na 40 hektara, druga razgleda napuštena sela podno Velebita i tamošnje spomenike kulture.

- U stvari najstarija mlinica u Lici još iz rimskog doba datira, s tim da je obnovljena prije nekih desetak godina, bila je skroz uništena, govori Božo Grgurić, vlasnik ranča OPG Grgurić, Lički Ribnik.

Tako vas konji uz rijeku Liku vraćaju u davnu prošlost, a kad se uputite na Velebit, pokazuju svu njegovu veličinu. Za strastvene jahače to je idealan spoj.

- U spoju najljepše. Najljepše i jedno i drugo. Bila sam studirala kratko vrijeme u Zadru i uvijek sam se vraćala vikendima kući jer jednostavno ne da ti da odeš iz Like, rekla je Ana iz Otočca.

Ove gošće iz Šibenika već sada planiraju skori povratak u Lički Ribnik. Kažu, uz prirodu ima tu još nešto.

- Jedan jako lijepi ambijent, ljudi druželjubivi, gostoljubivi i svaka im čast na tome, naglašava Ivana iz Šibenika.

- Baš i ne radimo na nekoj velikoj promidžbi. Imamo taj Facebook i Instagram, ali najbolja reklama je od usta do usta. Zadovoljan gost dovede uvijek nekog novog, ističe Grgurić.

Ovakav doživljaj Like sve je traženiji među posjetiteljima pa tako konji i njihovi jahači ponovno oživljavaju prekrasne, ali, nažalost, napuštene i zaboravljene ličke krajeve. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!