Ližnjan sve poželjniji za život, raste iz dana u dan

20.12.2021.

12:38

Autor: Klara Dujmović/Dnevnik u podne/IMS/HTV/HRT

Ližnjan, istarska općina s najvećim rastom broja stanovnika

Ližnjan, istarska općina s najvećim rastom broja stanovnika

Foto: HTV / HRT

U Ližnjanu se nekad živjelo isključivo od poljoprivrede i ribarstva, a u novije vrijeme sve više od turizma. Ta mala općina na krajnjem jugu Istre sve je poželjnija za život - u njoj se od svih istarskih općina bilježi najveći porast broja stanovnika.


Atraktivni prizori uz ližnjansku obalu. Surferi u kroćenju valova. No, ne dolaze ovamo samo avanturisti u potrazi za adrenalinskom zabavom. U Ližnjan se dolazi i kako bi se u njemu ostalo. Rajko Matić prije nekoliko godina doselio se iz srednje Bosne.


- Prezadovljni smo tu. Tu su ljudi prva liga, sve super, sve za pohvalu. Sve je za pet, rekao je Martić.


Nije jedini. Ližnjan samo u posljednih godinu dana ima 900-tinjak stanovnika više. Neki se doseljavaju, mladi ostaju i ovdje zasnivaju obitelji.


U novom je vrtiću 50-ak mališana i već je pretijesan.


- Potrebe su sve veće svake godine. Ove godine smo upisali gotovo sve zainteresirane. Imamo malu listu čekanja, ali preko 100 djece koristi usluge u okruženju, kazala je Vanja Glavaš, ravnateljica DV-a "Bubamara" u Ližnjanu.


Trude se i u općini. Za svako novorođeno dijete daju 2 tisuće kuna, svakom školarcu 600 kuna za kupnju knjiga, sufinanciraju produljeni boravak. Pomažu i obrtnicima. Svatko tko osnuje tvrtku, može računati na 20 tisuća kuna potpore. 


- Meni kao obrtniku, ali i roditelju puno znači i novi vrtić i svako ulaganje u škole. Tako da sredina za živjet je fantastična, kaže Damir Bubić, obrtnik iz Ližnjana.


I privlači sve višeI stanovnika, trenutačno ih je oko 4800.


- Imamo pet naselja. Prostorno smo veoma veliki - 70 četvropnih kilometara. Proračun je realan oko 16 do 20 milijuna kuna. Međutim, on će, s obzirom na povlačenje sredstava za ovu godinu, biti 50-ak milijuna, rekao je Marko Ravnić, nečelnik Ližnjana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!