Obitelj Buretić živi od stočarstva, prodaju proizvode i podižu novu siranu

02.09.2022.

07:00

Autor: Klara Dujmović/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Obitelj Buretić iz Boljunskog Polja živi od stočarstva, a podiže i novu siranu

Obitelj Buretić iz Boljunskog Polja živi od stočarstva, a podiže i novu siranu

Foto: Regionalni dnevnik / HTV

Ima mladih obitelji koje život grade na selu. Među njima je i obitelj Buretić iz Boljunskog Polja koja ima jednu od najvećih farmi krava u Istri. Drže ih 150 i obrađuju oko 150 hektara zemlje. Mlijeko prerađuju u sir i druge prerađevine i od toga dobro žive.

Obitelj Buretić na obroncima Učke sagradila je svoje stočarsko carstvo. U staji imaju 150 krava, većinom muznih, a nešto manje ih je iz sustava krava-tele. Posla imaju cijeli dan.

Stočar Josip Buretić iz Boljunskog Polja kaže da se s mužnjom krava počinje oko 6 sati ujutro te da posla ima do 10 ili 11 sati navečer. Nakon mužnje krava slijedi odvoz mlijeka i prerada, a tijekom dana se preradi oko 1.000 litara dnevno, pojasnio je Buretić. 

U obiteljskom poslu sudjeluju svi. Ovisno o dobi, pomaže tko i koliko može. Stariji su sinovi zaduženi za hranjenje krava. Mlijeko dnevno prerađuju u sir, skutu, mozzarelu, jogurt i maslac. Sve prodaju na „kućnom pragu” ili opatijskoj tržnici. A za preradu je zadužena majka Margita Buretić.

- Zavoljela sam to. Oduvijek volim kravice. Moraš to voljeti da bi nešto od toga imao. Ako ne voliš, onda je uzaludan trud, jer je to baš svaki dan, kazala je Margita Buretić. 

Obitelj strpljivo podiže novu siranu vrijednu oko 500.000 eura. U njoj bi preradili oko 2.000 litara mlijeka dnevno, no mogla bi peterostruko više. Josip Buretić nada se da će tada lakše i raditi, ali i da će kvaliteta proizvoda biti puno bolja. 

Nema u ovome poslu ni nedjelje, ni blagdana, niti godišnjeg odmora. Krave se svakodnevno moraju hraniti i musti, a sir proizvoditi. To zahtijeva veliki angažman cijele obitelji. Ipak, oni se ni s kim ne bi mijenjali.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!