19:03 / 27.01.2021.

Autor: HRT

Panceta, zaštitni znak tradicionalne dalmatinske kuhinje

Panceta

Panceta

Foto: Marija Dujmić / HRT

Dalmatinski pršut oduvijek je bio delicija za posebne prigode, dok je panceta bila jelo težaka. No, kroz stoljeća je postajala važan dio hrvatskih jelovnika i zaštitni znak tradicionalne dalmatinske kuhinje. Panceta

Panceta

Foto: Marija Dujmović / HRT

Ova će panceta nakon soljenja na sušenje i dimljenje, i za nekoliko mjeseci postat će pravi specijalitet. Na tržištu se pod tim imenom nudilo mnogo toga što nije u duhu dalmatinske pancete, pa je bilo važno uvesti malo reda, i u ponudi i u zaštiti. Tako su nakon pršuta, dalmatinski proizvođači 2019. godine zaštitili i pancetu na nacionalnoj razini.

I koronakriza je usporila dinamiku dobivanja zaštite na europskoj razini. Umjesto početkom 2021., kako se očekivalo, dalmatinski proizvođači vjeruju da će do ljeta dobiti i europski certifikat.  

- Strani kupac dosta cijeni zaštićene oznake, prepoznaje njihovu dodanu vrijednost i tu zaštićeni proizvodi na EU tržištu najbolje prolaze. Nas već unaprijed kupci pitaju kada će doći do zaštite pancete na EU razini da bi mogli povećati narudžbu, govori Ana Babić, voditeljica izvoza pršutane. 

Kvalitetna sirovina prvi je uvjet dobre pancete koja mora biti blago slankastog okusa, mekana, topljiva i sočna u ustima, uz blago izraženu aromu dima.   

Panceta je uz pršut naš najtraženiji proizvod, a zaštićeni proizvodi lakše konkuriraju na inozemnom tržištu. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!