Strošinci se protiv odljeva stanovništva bore kako znaju

25.01.2022.

16:58

Autor: Melita Homa/Regionalni dnevnik/HRT

Naknade za bebe jedna su od demografskih mjera

Naknade za bebe jedna su od demografskih mjera

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Nedavno objavljeni rezultati popisa stanovništva pokazali su da je Vukovarsko-srijemska županija izgubila najviše stanovnika u proteklih deset godina. I mala mjesta poput Strošinaca u Općini Vrbanja bilježe odljev stanovništva, a protiv toga se bore kako znaju, brojnim mjerama i sadržajima - sufinanciranjem novih radnih mjesta, povećavanjem naknada za novorođenčad, ali i za kupovinu prve nekretnine. Umirovljenicima nastoje osigurati i uskrsnice i božićnice. Veliku ulogu ima i aktivna zajednica koja nizom sadržaja želi poboljšati život svim mještanima.

Malo naselje Strošinci jedno su od devet sela Cvelferije. Danas je u njemu oko 350 stanovnika, a općina različitim mjerama nastoji olakšati im život i zadržati u zavičaju.


- Za kupovinu ili gradnju kuće do 30 tisuća kuna kao jednokratna pomoć, zatim svake godine podižemo naknade za rođenje djeteta koje su sad minimalno od 5000 kuna za prvorođeno dijete do čak 20 tisuća kuna za peto, kaže načelnik općine Vrbanja Velimir Redl.


Ni Strošince posljednjih godina nije zaobišla tužna priča o odlasku trbuhom za kruhom. Za otvaranje novog radnog mjesta u prvoj godini općina sufinancira pola plaće. No i usprkos tome, otac i sin Ivkić, uspješni stolari koji zaokružuju proizvodnju od trupaca do gotovog proizvoda, još uvijek traže radnika.


- Ostao sam ovdje zato što je otac imao radionicu i sve, da se ta tradicija nastavi, kaže Igor Ivkić.


Iako maleni, Strošinci imaju vrlo sadržajan društveni život. 


- Malo smo selo i mogu se pohvaliti da je u našem KUD-u 10 posto stanovništva, pogotovo mladih, što me jako raduje, kaže Marija Pavlović, voditeljica KUD-a "Seljačka sloga".


- Svi su u KUD-u i volim stvarno i tradiciju i običaje. Drago mi je što sam dio jedne ovako lijepe zajednice, kaže članica KUD-a Ema Pavlović.


Vrlo je aktivno i dobrovoljno vatrogasno društvo koje u Strošincima djeluje punih sedamdeset godina.


- Gotovo sva osnovnoškolska djeca su u DVD-u, vole to, dolaze, uglavnom su na radnim akcijama, kad god ih se zove, tu su, kaže Maja Vicić Dudić, tajnica DVD-a Strošinci.


U vremenu kada u selu ostaju samo staračka domaćinstva, Džombićevi su prava rijetkost. Pod istim krovom žive tri naraštaja.


- Ja i moj dida Luka smo 62 godine u braku, imamo troje djece, imamo šestero unučadi, troje praunučadi, kaže Ljubica Džombić iz Strošinaca.


Zbog snažne povezanosti pojedinca i zajednice Strošinci su doista posebno mjesto za život, da tako i ostane potrebno je i planiranim mjerama zadržati ljude.Kažu, posebno veseli to što posljednjih godina ima sve više obitelji s troje i četvero djece.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!