Lorena Laslavić - prva opatijska profesionalna vatrogaskinja

12.03.2023.

07:10

Autor: Ivana Perić/Regionalni dnevnik/HRT/A.V.

Lorena Laslavić

Lorena Laslavić

Foto: HTV / HRT

Rasla je uz obitelj vatrogasaca, iskustva skupljala od djeda i oca te odrastala okružena vatrogasnim vozilima i šmrkovima. I ljubav je pronašla zahvaljujući vatri, a uz svaki zvuk sirene i ono planirano u sekundi se mijenja. Ona je Lorena Laslavić - prva profesionalna vatrogaskinja u Javnoj vatrogasnoj postrojbi Opatija.

Supruga, majka i vatrogaskinja! 


- Da, vatrogaskinja sam od 13 godine. Najprije kao članica DVD-a Kras Šapjane, a danas kao pripadnica JVP-a Opatija, rekla je profesionalna vatrogaskinja JVP Opatija Lorena Laslavić


I nije jedina u obitelji. Otac Silvio, suprug Zoran, majka Branka i ona - prava su mala vatrogasna postrojba - spremna na sve kada se sirena oglasi. 


Sve je počelo s "nonićem", a onda je zapovjedništvo preuzeo otac Branko. 


- Nekad je bilo skočio bi u kombi, kad bi zasvirao svi bi gasili. Danas toga nema, sve je ozbiljnije, evo i dogurao sam do zapovjednika DVD-a, držim pod kontrolom sve - žena vatrogasac, kćer vatrogasac, zet, svi vatrogasci, rekao je Silvio Surina, zapovjednik DVD-a Kras Šapjane. 


A gospođa majka, nekad u operativi - danas u logistici. Nikada daleko od vatrogasnog doma. 


- Uvijek je briga o tome, uvijek se bojiš da se nešto ne desi, ali čuvaju se oni pa znam su svi s glavom na mjestu, kazala je Branka Surina, vatrogaskinja u DVD-u Kras Šapjane. 


Jedino ako je ljubav u pitanju. Naime, upravo je vatra spojila Lorenu i supruga. Imali su pravo vatreno vjenčanje!


- Još davne 1997., trbuhom za kruhom došao sam iz unutrašnje Hrvatske ovdje. Došao da nešto zaradim i eto 24 godine u operativi, rekao je zamjenik zapovjednika JVP Opatija Zoran Laslavić

 

I Sparky, Hidra i Rain - prolaze vatrogasnu obuku. Svatko u obitelji zna svoj zadatak! 


- Izazovan je posao. Kako za dečke tako i za cure, a kako uspijevam? Pomaže mi suprug koji je isto vatrogasac pa me razumije. Usklađujemo sve obveze, nekad na poslu, nekad doma. Mala je uvijek s nama pa je i ona u vatrogasnim vodama pomalo, rekla je Lorena. 


- Enea, hoćeš i ti biti vatrogasac kad odrasteš? 


- Da, da, da, da....

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!