07:00 / 30.08.2021.

Autor: Vicko Dragojević/Dnevnik/V.M./HRT

Mali brodograditelji uče zanat na Lokrumu

Mala škola brodogradnje

Mala škola brodogradnje

Foto: Dnevnik / HRT

U Dubrovniku je ovaj vikend održana Ljetna škole brodogradnje, u kojoj su mali majstori stjecali osnova znanja o brodogradnji, od vezivanja mornarskih čvorova do izrade maketa brodica i brodova.

Uz dobru zabavu, svi polaznici tako dobiju i brojna znanja koja u svakodnevnom životu mogu zatrebati, a s njima se družila ekipa našeg središnjeg Dnevnika:

Uz malo strpljenja i spretne ruke brzo se nauče 4 osnovna mornarska čvora.


- Najteže je kad nešto ne shvaćaš i onda uradiš krivo i moraš sve iz početka, kaže polaznik radionice Tin Stojanović.


Mali Dubrovčani ne propuštaju Ljetnu školu brodogradnje. Vještina vezanja mornarskog čvora na moru bi mogla biti presudna, a korisna je i u svakodnevnom životu.


- Korisna je i odraslima, kada treba nešto osigurati na autu. Ja sam siguran da se puno ljudi muči kako nešto vezati, nategnuti itd.; vezati vezice na cipelama je isto nekakav čvor, tako da konope susrećemo svugdje i mislim da je bitno znati nekakve osnove, napominje voditelj radionice vezivanja čvorova Lovre Peović.


Ljetna škola brodogradnje organizira se već sedmu godinu.


- Interes je uvijek velik. Obično u 7. mjesecu samo u jednom danu napunimo cijelu radionicu, pa radi toga već 2 godine organiziramo i dodatnu radionicu u 8. mjesecu, ističe Tomo Sjekavica iz Zajednice tehničke kulture Dubrovačko – neretvanske županije.


Uz čvorove sve osnove brodogradnje mladi uče preko maketa brodova. Ljepilo, drvo i karton dovoljni su za malu barku.


- Ovo je jedan tegljač, nije težak za napraviti, možda kakvih 20-ak minuta, i imamo gotov rad, kaže Lovro Prkoča.


Za Marina Soldu najteže je spajanje dijelova:


- Najteže je držati neke dijelove kad su na knap, i treba ih držati da se ne odlijepe, objašnjava Marin. 


Voditelj radionice brodomaketarstva Mladen Mitić isitče da mladi polaznici se tu prvi put upoznaju s početcima brodomaketarstva:


- S materijalima, s ljepilima, bojama... To su vrlo jednostavne makete prilagođene njihovim uzrastima, koje se mogu sastaviti za ova 2 školska sata, dodaje Mladen Mitić.


Svaki polaznik svoju brodicu nosi kući, kao uspomenu i podsjetnik da se vrati i iduće godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!