Par iz Britanije u Međimurju pronašao mir i pokrenuo posao

05.05.2023.

07:10

Autor: Mirta Takač Tomić/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/E.P.C.

Britanski par Whitefield sretno živi u Štrigovi

Britanski par Whitefield sretno živi u Štrigovi

Foto: HTV / HRT

Često slušamo priče o odlascima Hrvata u inozemstvo u potrazi za boljim životom, no iz Međimurja stiže obrnuta priča. Par iz Velike Britanije doselio se u Štrigovu i ondje pokrenuo posao.


Vezani uz posao, Mark i Gilly putovali su svijetom, no kažu, znali su da će se smjestiti negdje u Europi. Konačna odluka bila je upravo Hrvatska.


- Primjetio sam vinograde, negdje oko Novog Marofa, mislim. Pomislio sam, ovo bi bilo zanimljivo mjesto za život, kaže Mark Whitfield


Tražili su dalje i pronašli Štrigovu, malo međimursko mjesto uz granicu sa Slovenijom.


- Činilo se kao jako lijepo mjesto, ljudi se brinu za svoja imanja, vrlo je mirno. Pomislili smo da je ovo savršeno mjesto za život, rekla je Gilly Whitefield.


U Štrigovi Mark i Gilly žive tri godine, a prošle godine pokrenuli su posao - glamping, takozvano luksuzno kampiranje. 


- Imamo dva šatora, a ove ćemo godine imati četiri šatora. Posao ide jako dobro, ponosno govori Gilly. 


Usporedba života u Hrvatskoj i Britaniji teško je moguća.


- Iz naše perspektive, željeli smo živjeti na mjestu s ugodnijom klimom. Znali smo da je teško da ćemo se vratiti u Ujedinjeno Kraljevstvo, tamo je jako skupo. Pored toga, sviđaju nam se mir i tišina, hrvatska kultura i činjenica da su Hrvati povezani s prirodom, rade na zemlji, sade svoju hranu. Mislim do je to lijep dio života ovdje, govori Mark.


Pokretanje posla u Hrvatskoj nije jednostavno, no ovaj je par imao svu moguću potporu.


- Imali smo odličnu suradnju s lokalnim načelnikom. Bio je iznimna podrška, kao i ostala lokalna vlast, županija i grad Čakovec, urbanizam , turizam. Također, imali smo samo dobra iskustva s lokalnim majstorima, ističe Mark Whitefield. 


Posjećuju lokalne manifestacije i događanja, druže se s lokalnim ljudima i kažu - lijepo im je. 


A susjedi u blizini, također par iz Britanije. Vinske ceste, toplice Sveti Martin, pitomost i priroda, ovaj kraj Hrvatske, očito, čine sve zanimljivijim i primamljivijim strancima.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!