Tradicionalno branje plodova masline stare tisuću i pol godina

13.11.2021.

07:00

Autor: Franka Jović Tonkli/V.K./Dnevnik 3/IMS/HRT

Berba stare masline

Berba stare masline

Foto: Dnevnik / HRT

Vrijeme je za berbu maslina, koja se posebno iščekuje u Kaštel Štafiliću, gdje se tradicionalno beru plodovi masline stare čak tisuću i pol godina. Taj izniman spomenik prirode nalazi se u dvorištu dječjeg vrtića Maslina. Iako je i stara i spomenik - i dan danas obilno rađa.


Berba stare masline

Berba stare masline

Foto: Dnevnik / HRT

Osnovnoškolci i srednjoškolci, muzealci i vatrogasci, zaštitari i komunalci - u Kaštelima je čast brati plodove Mastrinke. I najmlađi su dobili poduku.

Kasno se bere ove godine, a urod - iznenađujuće dobar. 

- Danas imamo izgleda. Nadam se da će tako i vaga pokazati rekordnu berbu maslina. Procjenjujemo da bi mogla biti i preko 200 kg, tako da smo jako zadovoljni s ovogodišnjim urodom s obzirom na to da je prije 2-3 godine bilo iznimno loše zbog nekakvih ekstremnih vremenskih prilika, rekla je Tatjana Klepo, HAPIH.

Krošnja joj doseže deset metara visine. Samo deblo promjera je šest, a korijenje se proteže u krugu od čak stotinu metara. Stara, a zdrava, nikad joj se ne bi dalo toliko stoljeća.

- Da može pričati, zaista bi nam mogla ispričati puno toga. Vjerujem da je i starija od 1500 godina, ali možemo reći da je zapamtila razdoblje Rima i razdoblje dolaska Hrvata, a i sva ona povijesna događanja i povijesne turbulencije kroz ovih dugih 15 stoljeća, naglašava Nada Maršić, direktorica TZ-a Kaštela.

Bit će i ulja. U bočicama se prodaje kao kaštelanski suvenir, od lišća se radi i čaj. Mažena i pažena, nadživjet će još mnoge naraštaje.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!