Mateja Vranović - najuzornija hrvatska seoska žena

03.10.2021.

09:03

Autor: Leo Škrinjarić/Dnevnik3/IMS/HRT/I.B.

Mateja Vranović

Mateja Vranović

Foto: HTV / HRT

U Pitomači je, nakon jednogodišnje stanke zbog pandemije, održan 21. izbor za najuzorniju hrvatsku seosku ženu. Ove godine lenta odlazi u Međimursku županiju, u Belicu, 31-godišnjoj Mateji Vranović. A pratiteljice dolaze iz Ličko-senjske i Požeško-slavonske županije.

Majka je troje djece i nositeljica OPG-a. Obrađuju pedeset hektara zemlje, a od mlijeka proizvode nagrađivane sireve koji se izvoze čak i u Njemačku. Ona je Matea Vranović iz Međimurske županije i najuzornija je hrvatska seoska žena.

- Emocije se još nisu slegle ne znam, prošlo je par minuta kak sam postala najuzornija hrvatska seoska žena iz Međimurske županije. S ponosom ću nositi svoju lentu i predstavljati svoje mjesto Gardinovec, rekla je Mateja Vranović.

Ponosne su na svoj uspjeh i pratilje - Matea Bello i Marijana Svetić.

- Meni je dosta čast što sam predstavljala svoju županiju i što se za Liku zna, odnosno vidi se po mom primjeru da je moguće i privatni i poslovni život paralelno voditi, obiteljski život, rekla je Marijana Svetić, druga pratilja iz Ličko-senjske županije.

Sve ovogodišnje natjecateljice uskoro će krenuti put Bruxellesa u posjet Europskom parlamentu.

- Sve ovogodišnje finalistice bit će moje gošće u Europskom parlamentu, ne samo pobjednica i sve će imati prigodu zapravo razmijeniti mišljenja upravo u srcu Bruxellesa, tamo gdje se donose odluke, a naravno implementiraju u hrvatsko zakonodavstvo, izjavila je hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak.

- Želim čestitati svim ženama koje su sudjelovale i to ne samo zato što je to pristojno nego zato što su one zaista zavrijedile. Sami ste vidjeli što sve rade te žene i koliko ruše sve moguće stereotipe, rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Jer dok je takvih čuvarica ruralne kulturne tradicije i obiteljskih vrijednosti, hrvatsko selo, poručuju, ima budućnosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!