U registar zaštićenih oznaka izvornosti na nacionalnoj razini nedavno se upisao još jedan proizvod - Med Hrvatskog primorja. Riječ je o poznatom i cijenjenom medu od kadulje koji se proizvodi na specifičnom području Hrvatskog primorja.
13.10.2024.
13:09
Autor: Jelena Tomac/A.D./Dnevnik/HRT
U registar zaštićenih oznaka izvornosti na nacionalnoj razini nedavno se upisao još jedan proizvod - Med Hrvatskog primorja. Riječ je o poznatom i cijenjenom medu od kadulje koji se proizvodi na specifičnom području Hrvatskog primorja.
Med koji na obroncima prepunim kadulje proizvode autohtone pasmine sive pčele, specifičnih svojstava, nedavno je zaštićen nacionalnom oznakom izvornosti.
- Poseban je zato što ga nema, a ima ga samo na ovim prostorima, duž naše jadranske obale, Dalmacija, dok ga u kontinentalnom dijelu nema, ne uspijeva. To je samonikla biljka, od davnina poznata, karakterizira ovo područje, govori Mirko Almaši, predsjednik Udruge proizvođača meda od kadulje.
U medu od kadulje česta je prisutnost i peludi drugih biljnih vrsta karakterističnih za područje i vrijeme proizvodnje.
Srednje je sladak, cvjetnih nota, miriše na ljekovito bilje. Boja mu se kreće u rasponu od srednjeg do tamnog intenziteta.
- Posebno lijepa boja, zlatna, kao i naš otok, zlatni otok, krčka kadulja je baš nekako u tom zlatu, kaže Nedjeljko Mrakovčić, predsjednik Pčelarskog saveza PGŽ.
Med Hrvatskog primorja proizvodi se na području koje se proteže kroz tri hrvatske županije - Primorsko-goransku, Ličko-senjsku i Zadarsku.
Obuhvaća cijeli Kvarner, kvarnerske otoke kao i otok Pag te područje Vinodola i Senja.
Područje je to raznolikog svijeta biljnih zajednica, a s obzirom na medonosni potencijal, ističe se kadulja, poznata i kao kuš ili slavulja.
Prostor je to i na kojem je tradicija pčelarstva stoljećima duga, no posljednjih godina meda od kadulje sve je manje. I ova je godina bila jedna od lošijih.
- Nema u sedmom, nema u osmom, nema kiše, nema peluda, nema nektara, ničeg, katastrofa. Što se tiče krajolika, ovo je bogom dana priroda, nema zagađivača, nema industrije, iznad mene to je kompletno sve samo kadulja, govori Nedjeljko.
Med kadulje jedan je od najkarakterističnijih prehrambenih proizvoda Hrvatskog primorja.
S obzirom na potražnju i cijenu koju postiže, jedan je od najcjenjenijih hrvatskih medova.
Dodatnu vrijednost dobio je i zaštitom izvornosti na nacionalnoj razini, koja je otvorila put ishođenja iste zaštite i na razini Europske unije.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!
Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora