Spoj mladih stručnjaka i iskusnih pčelara rezultirao je u Župi dubrovačkoj jedinstvenom pričom. Uz vlastiti med, koriste razne proizvode domaćih poljoprivrednika, čak i strojeve domaćih proizvođača, kako bi proizvodili, ne samo med, likere i namaze, nego i proizvode za njegu kože na bazi meda. Njihovu je ideju prepoznala i Europska unija, dodijelivši im bespovratna sredstva.
Iskusni pčelar Medardo u šali kaže kako su mu, zbog imena, često znali reći da bi se trebao baviti upravo proizvodnjom meda.
- Ja sam sa pčelama možda od 15-ak godina pa nadalje, ali sam se počeo bavit prije 20-ak godina, jer sam završio tečaj za pčelare i počeo i počeo sam primjenjivat te pozitivne prakse, kaže Medardo Delić, pčelar.
Ljubav prema pčelarstvu prenio na sina
Ljubav prema pčelarstvu prenio je i na sina Gordana, koji je u cijelu priču unio nove ideje.
- Uz sam med pokušavamo proizvode koje dobijemo iz košnice pretvoriti u jedan malo vrjedniji proizvod, kao što je, recimo, kozmetika, priča.
Proizvode iz košnice koriste, među ostalim, i za proizvodnju kozmetike, kaže Gordan Delić, direktor tvrtke Medardo.
Jedini su u županiji sa statusom odobrene punionice meda, a sve proizvode nabavljaju od lokalnih proizvođača.
- Sirovine koje koristimo trenutačno su suha smokva, gorka ili ljuta dubrovačka naranča, imamo novih proizvoda poput jabuke i butternut tikve, priča Kazimir Antunović, voditelj proizvodnje.
- Limun, koji koristimo u našim marmeladama je s otoka Lopuda i tako pokušavamo graditi jednu lokalnu priču u sve naše proizvode, govori Gordan.
Idući korak - certifikat za ekološku proizvodnju
Ideje za marmelade i namaze često dobivaju upravo od majki i baka, a idući korak je certifikat za ekološku proizvodnju.
Ovi iskusni pčelari i mladi stručnjaci zajedno stvaraju nešto novo, prepoznatljivo i domaće.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!