Mikrozelenje: Mali listovi, velika revolucija
Foto: Dulum zemlje / HRT
Zamislite hranu koja raste za samo nekoliko dana, puna je nutrijenata, izgleda atraktivno i može se uzgajati bilo gdje – čak i na kuhinjskoj polici. To je mikrozelenje – superhrana budućnosti.
Ove male, mlade biljke – beru se već nakon 7 do 21 dan od sjetve – sadrže višestruko više vitamina i minerala od svojih "odraslih" verzija. A najbolji dio? Ne treba vam ni vrt ni plastenik – samo malo volje i svjetla.
Od kuhinjske police do tanjura
Ilija Jurić iz Velike Kosnice, bacc. ing. med. radiologije, odlučio je zamijeniti bolnicu s poljoprivrednim posudama i posvetiti se upravo uzgoju mikrozelenja.
- Mikrozelenje je nutritivno bogatije od klasičnog povrća, što je posebno korisno za djecu. A izgleda i zabavno – djeca ga zovu ‘šumica graška’. Lakše im je pojesti nešto što izgleda kao mala šuma nego ‘dosadni’ grašak, poručio je Ilija.
Ilija ističe da je mikrozelenje izuzetno jednostavno za uzgoj, ne zahtijeva puno prostora ni vremena, a donosi visoku nutritivnu vrijednost.
Više od ukrasa na tanjuru
Iako je mikrozelenje kod nas dugo bilo rezervirano za fine dining restorane, poduzetnik
Mario Kozjak naglašava kako se danas pokušava približiti svakodnevnim potrošačima.
- Van Hrvatske, mikrozelenje je već prepoznato i koristi se u restoranima. Mi smo željeli da ga može kupiti i koristiti svatko – zato smo ga uveli u trgovačke centre, poručuje. Kada složite tanjur kod kuće s mikrozelenjem, izgleda kao iz restorana. A osim izgleda – tu su i svi potrebni nutrijenti, dodaje Kozjak.
Nutritivno jako. Prostorno skromno. Vizualno efektno.
Mikrozelenje nije samo estetski dodatak jelima. Radi se o koncentriranoj dozi zdravlja u malom pakiranju. Najčešće dolazi u pakiranjima od 30 grama, ali unutar tih nekoliko listića krije se bogatstvo nutrijenata.
- Ljudi još uvijek gledaju gramaturu, a ne vrijednost, kaže Kozjak. U tim malim pakiranjima nalazi se prava energetska bomba, dodaje.
Nova era prehrane
Mikrozelenje je i odgovor na globalne izazove – nedostatak prostora, potrebu za brzom proizvodnjom hrane i smanjenje otpada.
- To je budućnost hrane – održivo, brzo, lokalno. Svatko može uzgojiti mikrozelenje kod kuće, na polici, prozoru ili balkonu, zaključuje Ilija.
U svijetu u kojem sve više razmišljamo o zdravlju, okolišu i samodostatnosti, mikrozelenje je savršen spoj svega što moderna prehrana treba biti - hranjivo, brzo dostupno, estetski privlačno i lako dostupno svima.
Gledajte Dulum zemlje na HTV1 i HRTi
Današnja epizoda Duluma zemlje donijela je priču o
Iliji Juriću, koji u okolici Zagreba obogaćuje domaću gastronomiju uzgojem mikrobilja. Epizoda je dostupna na platformi HRTi.
Aktualnosti iz serijala možete pratiti na našim društvenim mrežama – Facebooku i Instagramu.
Nove epizode Duluma zemlje gledajte ponedjeljkom u 20:15 na Prvom programu HTV-a.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!