Raste potražnja za mikrobiljem: Kako se proizvodi i zašto je zdravo

30.05.2025.

18:33

Autor: Sandra Špoljar/L.P./Regionalni dnevnik/HRT

U Hrvatskoj je sve traženije mikrobilje. Kako se proizvodi, zašto je zdravo? Po odgovor smo otišli na jedno obiteljsko gospodarstvo u Varaždinskoj županiji.

Izgleda kao mali laboratorij, ali podrum je to u kojem Danijela Zoroja iz Štefanca, nedaleko od Varaždina, već više godina uzgaja ove jestive biljčice. Uz točno određenu jačinu svjetla, temperature te količinu vlage.


- Htjela bih doći do te razine da ljudi počnu to jesti kao hranu, da znaju da će si pomoći. Netko tko ne voli jesti povrće, ali može pojesti ovakav mali pušlek brokule i da zna da je unio dovoljno nutrijenata za cijeli dan, rekla je Danijela Zoroja, proizvođačica mikrozelenja, Štefanec.


Rastu tu i grašak, tikvice, sikavica, slanutak, rotkvica. Neko povrće spremno je za jelo već pet dana nakon sadnje, a neko treba čekati i tri tjedna.


- Ovo što smo posijali, kres... znači nekih sedam dana, dok grašku, treba 12 do 14 dana, a azuki grah, njemu treba npr. 20-ak dana, dodaje Zoroja.


Mikrozelenje ima brojne zdrave sastojke, pa je u svijetu već dugo tražena namirnica. Posljednjih godina sve ga je češće i u hrvatskim restoranima.


- Gosti su to počeli prepoznavati, iako na početku nisu. Ušlo nam je u naviku da prezentiramo svoja jela i usput prezentiramo i dekoracije i uvijek pokušavamo staviti ih ne samo u salatama već i u glavnim jelima, pojašnjava kuhar Jerko Rajher.


- Količina mikrobilja koja se konzumira je nekih 20 do 40 grama, to je onako šaka i unutra dobijete koncentrirani izvor svih onih vrijednih nutrijenata, zaključuje nutricionistica Angelina Paić.


Malene biljke koje u malim količinama organizmu donose mnogo dobroga.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!